Afbeelding

Ontwikkeling stationsgebied Appelgaarde biedt kansen

Actueel 1.239 keer gelezen

Voorburg - Het college heeft, samen met ontwikkelaar REB, de ambitie om met de nieuwbouw van Appelgaarde 2-4 in Voorburg de directe omgeving op te knappen. Dit geldt ook voor de omgeving van station Mariahoeve aan de Voorburgse kant. 

Op dit moment is dit een weinig dynamische plek, terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om hier een aantrekkelijk gebied van te maken. Als de gemeenteraad begin 2020 akkoord gaat met de ontwikkelvisie, start de uitwerking van concrete plannen.

Ontwikkelvisie
De afgelopen periode heeft de ontwikkelaar met omwonenden, ondernemers, gemeente en andere betrokken partijen gesproken over hun wensen voor het gebied. Dit vormt de basis voor de opgestelde ontwikkelvisie Appelgaarde. Deze ontwikkelvisie is nog geen uitgewerkt plan. Het geeft weer wat de ambitie is voor de toekomstige herontwikkeling van het gebied rond Appelgaarde 2-4 en de stationsomgeving. Als de gemeenteraad akkoord gaat met deze visie worden met betrokken partijen in het gebied afspraken gemaakt en de plannen verder uitgewerkt.

Wethouder Rouwendal (Ruimtelijke Ontwikkeling): “Deze herontwikkeling biedt mooie kansen voor onze gemeente. We hebben immers een enorme behoefte aan nieuwe en betaalbare woningen. Het mooie van deze ontwikkeling is dat ook de aangrenzende woonbuurt mooier wordt.”

Kansen
Met een integrale herontwikkeling van het gebied kunnen er meerdere ambities worden gerealiseerd. De hoogspanningskabel gaat onder de grond. Er komen nieuwe woningen waaronder ook sociale woningbouw dichtbij OV en uitvalswegen en op geringe afstand van het nieuwe Westfield Mall of the Netherlands. Hiernaast is er in de plannen ruimte voor kantoren en overige dienstverlening. Het stationsgebied wordt aantrekkelijker gemaakt. Parkeren waaronder Park en Ride (P+R) gaat ondergronds of uit het zicht. De woonbuurt De Gaarden wordt meer afgescheiden door water en groen. Dit zorgt ervoor dat de woonomgeving veel aantrekkelijker wordt. Tot slot is er ruimte in de plannen om de Velostrada, een snelfietsstraat van Leiden via Leidschendam-Voorburg naar Den Haag en viceversa, te verbeteren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant