Afbeelding

Handhaven selectieve toegang Damcentrum niet mogelijk

Actueel 1.071 keer gelezen

Leidschendam - Uit een brief aan het college van burgemeester en wethouders blijkt dat handhaven van selectieve toegang in het Damcentrum niet ondersteund wordt door het Openbaar Ministerie. "Men kan alleen handhaven op een duidelijk afgebakend gebod of verbod," aldus het OM.  

Het Damcentrum wordt veel als doorgaande route gebruikt maar het gebied kent ook veel bestemmingsverkeer. De gemeente wil hier de verkeersstromen beperken. Bij selectieve toegang wordt het gebied gesloten voor het doorgaande verkeer. Het bestemmingsverkeer wordt daarbij uitgezonderd op de gesloten verklaring. De vraag aan het OM was of digitale handhaving hiervan mogelijk is.

De conclusie van het OM is dat zij dit niet digitaal kan ondersteunen. Met het voorgestelde doel wordt gepoogd deze status als bestemmingsverkeer te koppelen aan het passeren van een tweede punt binnen een bepaalde verblijfsduur. In veel gevallen zal een voertuig dat het tweede punt binnen korte duur passeert inderdaad de straat als doorgaande route hebben gebruikt. Dat is juridisch echter niet een conclusie die altijd getrokken kan worden en is ook niet de conclusie die stand kan houden voor de rechter. Wat als de bestuurder enkel iemand af wil zetten in het gebied of iets wil ophalen of wegbrengen? Een geautomatiseerd handhavingssysteem is onder andere om die reden niet goed uit te voeren. 

Leon de la Croix, fel tegenstander van selectieve toegang, is verheugd over dit nieuws: "Het was te verwachten. Ik heb hier al een jaar voor gewaarschuwd en gestreden. Dat nu ook het Openbaar Ministerie zegt dat selectieve toegang een onhaalbaar, maar vooral, onuitvoerbaar plan is zorgt dat de extra oeververbinding als enige alternatief weer bovenaan de lijst staat als het gaat om het oplossen van de bereikbaarheidsproblemen in onze mooie gemeente.“

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant