Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. (Foto: Marco De Swart)
Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. (Foto: Marco De Swart) Marco De Swart

Burgemeester neemt 'Levenslicht' in ontvangst

Actueel 299 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Burgemeester Tigelaar neemt op woensdag 22 januari samen met middelbare scholieren van het ’s Gravendreefcollege het kunstwerk ‘Levenslicht’ in ontvangst. Dit gebeurt om 16.00 in het gemeentehuis in Leidschendam en is voor geïnteresseerden vrij toegankelijk. 

Het kunstwerk bestaat uit een grote schaal gevuld met herdenkingsstenen die staan voor alle slachtoffers van de holocaust uit de gemeente. In het donker lichten de stenen op en doven weer uit, als een ademhaling. Daarmee symboliseren ze dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. In de periode van 22 tot en met 29 januari is het ‘Levenslicht’ op vier locaties in de gemeente te zien.

‘Levenslicht’ symbool voor herdenken
Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij het oorlogsverleden heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd een tijdelijk lichtmonument te ontwerpen: het ‘Levenslicht’. 170 gemeentes waar slachtoffers van de holocaust vandaan kwamen doen hieraan mee. Deze gemeentes ontvangen in de periode van 22 januari tot en met 2 februari een deel van 104.000 herdenkingsstenen die gelijk staan aan het totale aantal slachtoffers van de holocaust uit Nederland. Op deze manier vormen alle gemeentes samen één nationaal symbool ter herinnering aan de slachtoffers van de holocaust.

Lichtmonument op diverse locaties te zien
In Leidschendam-Voorburg herdenken we de holocaust in de periode vanaf 22 tot en met 29 januari met het 'Levenslicht’. Het kunstwerk is voor iedereen gratis te bezoeken en te zien vanaf zonsondergang tot circa 21.00 uur ’s avonds op vier locaties in de gemeente:

· 22 januari - gemeentehuis, Raadhuisplein 1 in Leidschendam
· 23 januari - Huygensmuseum Hofwijck, Westeinde 2A in Voorburg
· 27 januari – Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust. De Joodse Gemeenschap organiseert een speciale herdenkingsbijeenkomst vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1, Leidschendam.
· 28 januari - Dorpspunt Stompwijk, Doctor van Noortstraat 92 in Stompwijk
· 29 januari - Molen De Salamander, De Wiek 19 in Leidschendam.

75 jaar vrijheid
In 2020 herdenken we in Leidschendam-Voorburg het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Samen zijn we verantwoordelijk om vrijheid door te geven aan de volgende generatie. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, het internationale symbool voor de holocaust, werd bevrijd.

Meer informatie over data en locaties waar het ‘Levenslicht’ te zien is: www.aandevliet.nl/75jaarvrijheid

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant