Holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Burgemeester Tigelaar samen met middelbare scholieren van het ’s Gravendreefcollege bij het kunstwerk ‘Levenslicht’ voor het gemeentehuis in Leidschendam (foto: Michel Groen).
Burgemeester Tigelaar samen met middelbare scholieren van het ’s Gravendreefcollege bij het kunstwerk ‘Levenslicht’ voor het gemeentehuis in Leidschendam (foto: Michel Groen).

Holocaustmonument ‘Levenslicht’ onthuld

  •   219 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Burgemeester Tigelaar heeft gisteren samen met middelbare scholieren van het ’s Gravendreefcollege het kunstwerk ‘Levenslicht’ in ontvangst genomen. Dit gebeurde in het gemeentehuis in Leidschendam. 

Het kunstwerk bestaat uit een grote schaal gevuld met herdenkingsstenen die staan voor alle slachtoffers van de holocaust uit de gemeente. In het donker lichten de stenen op en doven weer uit, als een ademhaling. Daarmee symboliseren ze dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. In de periode van 22 tot en met 29 januari is het ‘Levenslicht’ op vier locaties in de gemeente te zien.

Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij het oorlogsverleden heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan kunstenaar Daan Roosegaarde gevraagd een tijdelijk lichtmonument te ontwerpen: het ‘Levenslicht’. 170 gemeentes waar slachtoffers van de holocaust vandaan kwamen doen hieraan mee. Deze gemeentes ontvangen in de periode van 22 januari tot en met 2 februari een deel van 104.000 herdenkingsstenen die gelijk staan aan het totale aantal slachtoffers van de holocaust uit Nederland. Op deze manier vormen alle gemeentes samen één nationaal symbool ter herinnering aan de slachtoffers van de holocaust.

In Leidschendam-Voorburg herdenken we de holocaust in de periode vanaf 22 tot en met 29 januari met het 'Levenslicht’. Het kunstwerk is voor iedereen gratis te bezoeken en te zien vanaf zonsondergang tot circa 21.00 uur ’s avonds. Dat kan nog vandaag in het Huygensmuseum Hofwijck aan het Westeinde 2A in Voorburg, op 28 januari in het Dorpspunt Stompwijk aan de Doctor van Noortstraat 92 in Stompwijk en op 29 januari in Molen De Salamander aan De Wiek 19 in Leidschendam.

Op 27 januari is er het de Internationale Herdenkingsdag van de Holocaust. De Joodse Gemeenschap organiseert dan een speciale herdenkingsbijeenkomst vanaf 19.30 uur in het gemeentehuis aan het Raadhuisplein 1 in Leidschendam.

In 2020 wordt het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden herdacht. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Samen zijn we verantwoordelijk om vrijheid door te geven aan de volgende generatie. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, het internationale symbool voor de holocaust, werd bevrijd. Meer informatie over data en locaties waar het ‘Levenslicht’ te zien is: www.aandevliet.nl/75jaarvrijheid.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>