[WIE IS...]De lachende postbode Johan Huf | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Johan Huf, alias De Lachende Postbode (foto: Dick Janssen).
Johan Huf, alias De Lachende Postbode (foto: Dick Janssen).
WIE IS...

De lachende postbode Johan Huf

  •   506 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Breed lachend doet Johan Huf open. Niet voor niets wordt hij ‘de lachende postbode’ genoemd. Afgelopen zaterdag nam hij afscheid bij Post.nl, waarvoor hij de afgelopen jaren de post bezorgde in winkelcentrum Leidsenhage en in de Amstelhof in Leidschendam.

Door Dick Janssen

Johan Huf (66) is een geboren Hagenaar maar woont al jaren in Leidschendam-Voorburg, waarvan het grootste deel in ’t Lien. “Ik ben 45 jaar postbode geweest, woon 45 jaar in Leidschendam en ben in augustus ook nog eens 45 jaar getrouwd”, lacht Huf. Hij heeft als postbesteller de hele gemeente wel gezien. Hij was onder meer postbode in Stompwijk, de Westvlietweg, Park Leeuwenbergh, Essesteijn, Leidschenveen-Ypenburgh en uiteindelijk dus in de Amstelhof en Leidsenhage in Leidschendam. “Ik heb op mijn 18e nog gewerkt in een schoenenzaak in Leidsenhage en daar ben ik nu ook geëindigd met mijn werk als postbode. Ik heb daar zoveel rondgelopen, dat ik eigenlijk wel verwacht dat ik het lintje mag doorknippen als de Mall of the Netherlands straks wordt geopend”, grapt de vrolijke postbode.

Toen hij trouwplannen kreeg ging bij de post. “Ook al was ik het eigenlijk niet van plan", vertelt hij. Uiteindelijk werd het echter een heel familiegebeuren bij de (toen nog) PTT met broers, zwagers, neven en zelfs zijn kinderen die er hebben gewerkt. “Dat leverde wel een probleem op bij begrafenissen en trouwerijen want dan was er in een keer bijna niemand meer”, aldus Huf. “Maar ik ging als eerste van de familie bij de post en ga er als laatste weg.” Hij werkte onder meer aan de Prins Bernhardlaan in Voorburg en aan de Rijnlandstraat in Leidschendam en de laatste jaren vanuit het regiokantoor in Katwijk.

“Ik ken eigenlijk alle namen wel in mijn wijken. Ik weet waar mensen wonen en waar welke winkel zit. Daardoor kan ik er ook voor zorgen dat verkeerd geadresseerde post toch op het juiste adres bezorgd wordt.” De bijnaam de lachende postbode heeft hij niet voor niets. Hij is eigenlijk altijd vrolijk. Daarbij neemt hij altijd de tijd voor een praatje en een lolletje. “Dan ben ik maar wat later thuis. Soms zit ik op een bankje mijn boterhammetjes te eten en dan komen mensen naast me zitten om een praatje te maken. En ik ben een beetje te goed van vertrouwen. Pas vroeg een vrouw me om even op haar hondje te passen omdat die niet mee mocht het winkelcentrum in. En dat doe ik dan. Het duurde best even, dus ik ging al rondkijken of er niet ergens verborgen camera’s hingen en ze mij te pakken hadden genomen. Maar uiteindelijk wam de vrouw toch terug.” Sowieso houdt hij wel van honden, al heeft hij er momenteel geen een meer. “Ik heb wel vaak oppas- of logeerhonden van mensen uit de buurt, of van mijn kinderen.”

De postbode heeft van alles meegemaakt. “Ik heb in Leidschendam wel eens een vrouw uit de bosjes geholpen. Die was gestruikeld over de riem van haar hond en kon zelf niet meer overeind komen. En ik ben een keer door het ijs gezakt aan de Beatrixlaan in Leidschendam, toen ik dacht even de weg af te kunnen snijden.” Huf is zo’n 12 jaar teamchef geweest bij de post, maar is op eigen verzoek weer gedegradeerd naar postbesteller. “Toen ging ik van kantoor weer terug”, lekker naar buiten de straat op. Al is het ook niet altijd leuk geweest. Heb nog wel eens bij min 18 post bezorgd in Stompwijk. Ik had vier lagen kleding aan en stierf nog steeds van de kou.” Huf heeft verder ook nog een paar zinnen ingesproken voor de animatiefilm Pieter Post en is Postbode van het Jaar geweest.

Nu hij ermee gestopt is, heeft hij meer tijd voor zijn hobby’s en zijn zes kleinkinderen. “Die komen op maandag, donderdag en vrijdag en blijven ook vaak eten en slapen. En ik schilder aquarellen. Die hangen in huis en er zijn er een paar naar familie gegaan. Ooit heb ik er ook eentje verkocht, maar ik heb eigenlijk nog niet geëxposeerd of zo.” Een andere liefhebberij is reizen. Samen met zijn vrouw heeft hij al vele stedentripjes gemaakt naar zo’n beetje alle grote steden in Europa. En ze gaan ook af en toe naar de zon. 

Afgelopen zaterdag heeft hij een groot en welverdiend afscheid gehad in winkelcentrum Leidsenhage, waarbij ook opnamen werden  gemaakt  door TV West.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>