Zijaanzicht van de aankomst van de boorkop (foto: pr).
Zijaanzicht van de aankomst van de boorkop (foto: pr).

Tunnelboormachine voor de RijnlandRoute is gearriveerd

Actueel 408 keer gelezen

Leidschendam - Na 2.250 meter te hebben geboord vanaf het startpunt bij Vlietland, kwam tunnelboormachine Gaia maandag na 6 maanden bij de Leidse wijk Stevenshof (A44) weer boven de grond.

Gedeputeerde Floor Vermeulen is verheugd over het bereikte resultaat: “Wij feliciteren het team van Comol5 van harte met het bereiken van deze mijlpaal.”

De bouwkuip van de zogeheten ontvangstschacht is voor de aankomst van de tunnelboormachine eerst onder water gezet, om tegendruk te bieden tegen het grondwater buiten de bouwkuip. De tunnelboormachine is dus onder water aangekomen in de ontvangstschacht. Vervolgens moest de ruimte tussen de tunnelwand en de wand van de bouwput waterdicht worden gemaakt en kon men het water stapsgewijs laten zakken.

Het gigantische graafwiel met een diameter van 11 meter en de voorste delen van de machine worden in de komende weken gedemonteerd en over de weg terug vervoerd naar de startschacht bij de A4. Hier wordt de tunnelboormachine opnieuw in elkaar gezet. In april start aannemer Comol5 met het boren van de tweede tunnelbuis.

Voor de eerste tunnelbuis is 225.000 kuub grond afgegraven en zijn 7.840 betonnen tunnelsegmenten geplaatst. Projectleider Boortunnel van Comol5 Thomas Schubert: “De boortunnel ligt in een tracé met een aantal bijzondere panden en objecten, zoals het Rijn-Schiekanaal (de Vliet), de monumentale Zilverfabriek en landgoed Berbice, de TenneT hoogspanningsmasten en de spoorlijn Amsterdam - Rotterdam. Ik ben blij dat we de eerste tunnelbuis voor deze omgeving op een veilige en gecontroleerde manier hebben voltooid.”

RijnlandRouteDe tunnel in de N434 maakt deel uit van het project RijnlandRoute. De RijnlandRoute is een nieuwe weg (N434) tussen Katwijk - via de A44 - en de A4 bij Leiden. De weg lost huidige knelpunten op en draagt bij aan een betere doorstroming in de regio Holland Rijnland, met name rondom Leiden en Katwijk. Het project bestaat uit drie projectdelen.

De boorkop in de ontvangstschacht (foto: pr).

Uit de krant