Het 's Gravendreef College aan het Fluitpolderplein gaat niet staken maar heeft wel een alternatief programma (foto: Michel Groen).
Het 's Gravendreef College aan het Fluitpolderplein gaat niet staken maar heeft wel een alternatief programma (foto: Michel Groen).

’s Gravendreef College ‘staakt’ anders

Actueel 1.861 keer gelezen

Leidschendam - Zoals bekend heeft de onderwijsvakbond AOB een tweedaagse staking afgekondigd op 30 en 31 januari. in het primair en voortgezet onderwijs. Het ’s Gravendreef College (school voor vmbo, havo met een locatie in Leidschenveen Den Haag en een in Leidschendam) vult deze onderwijsstaking op een alternatieve, positieve manier in.

In het onderwijs werken is voor de personeelsleden van het ’s Gravendreef College het mooiste wat er is. “Wat het onderwijs nodig heeft om aan te sluiten bij alle ontwikkelingen, is tijd om te ontwikkelen. Dat maakt dat het onderwijs de leerlingen beter voorbereid op hun toekomst en dat werken in het onderwijs aantrekkelijker wordt. Wij werken liever aan onderwijsontwikkeling dan dat wij staken en sluiten 30 januari de school om dit met elkaar te doen!”, aldus directeur Leonie Drabbe.

Docenten en schoolleiding van het ’s Gravendreef College zijn het eens met de doelen van de staking: om de veranderingen die zich in de maatschappij in razend tempo voltrekken ook te vertalen naar de scholen is er extra tijd nodig om ons onderwijs verder te ontwikkelen. Om hiervoor tijd te genereren, zullen docenten minder lesuren per week moeten geven. Dat betekent dat er structureel meer geld naar het onderwijs moet. Daarnaast is er het lerarentekort, zeker in de Randstad.

De school vindt het echter de vraag of de manier waarop de laatste tijd aandacht gevraagd wordt voor het onderwijs (of de stikstofcrisis, of het boerenprotest, of de zorg, of… vul maar in) het doel nog wel bereikt en of de sector niet in een verkeerd daglicht komt te staan. “Met andere woorden: of de nadruk niet te veel op de negatieve kanten van ons vak ligt (werkdruk, te weinig tijd, te weinig geld) in plaats van de mooie kanten van ons beroep te belichten, die het meer dan de moeite waard maken daar meer tijd in te steken.”

Vandaar dat het ’s Gravendreef College heeft besloten om op 30 januari geen lessen te verzorgen, maar een alternatieve invulling aan de staking te geven: de docenten werken met elkaar aan de ontwikkeling van hun onderwijs, daarbij ondersteund door twee onderwijs vernieuwende organisaties, Schoolblocks en Lessonup.

Vooruitlopend op 30 januari is er een filmpje gemaakt waarin het ’s Gravendreef College aangeeft wat het onderwijs nodig heeft. “Wij denken nl. dat we op deze positieve manier de juiste aandacht kunnen genereren voor de stakingsdoeleinden en door ze vanuit een andere (positieve) kant te belichten, denken wij dat we meer begrip van - en sympathie voor de doelen krijgen”, aldus Drabbe. Link filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=cwrFluhGJbA.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant