Ab Biever met zijn nicht uit Engeland bij draaiorgel De Brandweer (eigen foto).
Ab Biever met zijn nicht uit Engeland bij draaiorgel De Brandweer (eigen foto).
WIE IS...

Ab Biever met centenbakje bij draaiorgel De Brandweer

Actueel 1.285 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Als je op zaterdag op de markt of in de Herenstraat in Voorburg komt en het is een beetje aardig weer, dan kom je meestal wel het draaiorgel De Brandweer tegen. Een bekend gezicht bij dit orgel, is Ab Biever met zijn centenbakje.

Door Dick Janssen

Biever werd onlangs 80 jaar oud. Hij is bekend als de man met de centenbak bij het draaiorgel De Brandweer dat op zaterdag in de Herenstraat en op de markt in Voorburg staat en rijdt. Terwijl de orgelman muziek draait en rondrijdt met het orgel, incasseert Biever rammelend met de centenbak de giften van het winkelend publiek. “Geen probleem hoor, als je er niks in gooit. Ik zeg toch wel dankjewel”, aldus Biever.

Al van jong af aan is Ab liefhebber van draaiorgelmuziek. “Al vanaf vlak na de oorlog”, vertelt hij. “Als klein kind kwam het draaiorgel De Brandweer al langs op de Schenkkade waar ik toen woonde.” Biever heeft allerlei baantjes gehad toen hij nog in Bezuidenhout woonde. Onder meer bij een uitgeverij, bij melkfabriek De Sierkan en in de tuinderij. Hij ging op zijn 57e met vervroegd pensioen. Sinds 22 jaar is hij woonachtig in woonoord Duivenvoorde in Leidschendam. "Leuk wonen hoor; er wordt altijd wel wat leuks georganiseerd." Ongeveer 20 jaar geleden is hij als vrijwilliger bij het orgel gaan helpen met de centenbak. Tussendoor heeft hij twee jaar terug een tijdje niet bij het orgel gestaan omdat hij zijn heup gebroken had, maar dat is allemaal weer goed gekomen. Vanwege zijn hoge leeftijd staat hij er nu ook nog maar twee uurtjes in de week, op zaterdag van drie tot vijf. “Als het tenminste niet te slecht weer is”, voegt hij toe.

Draaiorgel De Brandweer werd in 1912 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar, de firma G. Perlee-Warnies uit Amsterdam. Sinds 1987 is het 108 jaar oude orgel eigendom van Louis Guykens, die het orgel in 1991 liet restaureren. Het draaiorgel wordt in Voorburg nog geëxploiteerd door een groep vrijwilligers.

“Ik ben gek op orgelmuziek. Het is over het algemeen vrolijke muziek, maar ook wel eens licht klassiek en veel walsen en marsen. Ik heb er thuis diverse cd’s van die ik regelmatig draai”, aldus Biever. "Er zijn in Nederland nog diverse draaiorgels in de steden te vinden. Zoals bijvoorbeeld het Scala orgel dat op zaterdag in Apeldoorn speelt en in Deventer De Turk. Verder heb je in Zwolle op zaterdag het Labre orgel, waar ik ook regelmatig langs ga om te helpen. En in Haarlem heb je het draaiorgelmuseum waar op zondag vaak draaiorgels spelen. Draaiorgels moeten blijven, dus ik maak er graag een beetje reclame voor.”

Om de vijf jaar geeft Biever een verjaardagsfeest in dienstencentrum Duivenvoorde. In 2000, 2005 en 2010 liet hij het draaiorgel langskomen in Leidschendam en in 2015 was er in de zaal van het dienstencentrum een klein draaiorgel van Perlee. Tijdens zijn verjaardag op 2 februari kwamen er maar liefst twee draaiorgels langs in Duivenvoorde, Het Scala orgel en het Labre orgel, die normaal gestald staan in een loods in Nieuwkoop. “Er is al vaker een draaiorgel langs geweest in Duivenvoorde hoor”, vertelt Biever. “Sowieso drie keer voor mijn verjaardag en ook een paar keer bij feesten van Duivenvoorde zelf. Jammer genoeg komt er verder in Leidschendam geen draaiorgel meer. In Leidsenhage kan het niet meer omdat het overdekt is.”

Ab is verstokt vrijgezel, heeft geen kinderen en niet veel familie meer, maar wel nog een nicht in Engeland. Daar staat hij – op eigen verzoek - dan ook mee op de foto bij dit artikel. Verder heeft hij veel ‘orgelvrienden’, zoals hij ze noemt. Mensen die hij vaak tegenkomt bij het draaiorgel en die hij beter heeft leren kennen.

Zelf koken doet Biever niet. Hij eet een paar keer per week in het dienstencentrum Duivenvoorde of in De Plint in Leidschendam en op zaterdag gaat hij graag een visje halen."En op andere dagen eet ik brood, of heb wel een bakje rijst of zoiets in de koelkast liggen.”

Voor het staan met de centenbak bij het draaiorgel krijgt hij een klein zakcentje. “Daar kan ik dan af en toe van uit eten”, laat hij tot slot weten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant