De carnavalsoptocht die wat later op de middag plaatsvond in Stompwijk / Gaandrie kon wel gewoon doorgang vinden (foto: Michel Groen).
De carnavalsoptocht die wat later op de middag plaatsvond in Stompwijk / Gaandrie kon wel gewoon doorgang vinden (foto: Michel Groen). Michel Groen

Optocht Damzwabbers afgelast maar wel groot carnavalsfeest

Actueel 1.048 keer gelezen

Leidschendam/Stompwijk - Het startschot van het carnavalsweekend werd zaterdagochtend gegeven in het Oude Raadhuis. 

Hier heeft Burgemeester Tigelaar de sleutel van Zwabberdam, zoals Leidschendam tijdens Carnaval even heet, overhandigd aan Prins Transportador. Tevens overhandigde de burgemeester de hamer aan Prins Marnix waarmee het carnavalsseizoen van de Gaanders van start ging.

Feestkapel de Blaasbalgen zorgde er weer voor dat het een gezellige boel werd en toen de beide hoogheden hun ludieke toespraken hielden kon menig aanwezige zijn of haar glimlach niet onderdrukken.Afgelopen weekend is er weer uitbundig Carnaval gevierd in Zwabberdam! De optocht kon helaas niet doorgaan maar de carnavalsfeesten waren bijzonder druk. De sfeer zat er bovendien overal bijzonder goed in. Groot was de verrassing dat er een groep verkleed als de Raad van Elf van de Damzwabbers binnenkwam.

Hoewel het uiteindelijk nog meeviel kon de optocht van Leidschendam vanwege de harde windstoten helaas niet doorgaan. De carnavalsoptocht is in overleg met de Gemeente nu verplaatst naar zaterdag 21 maart. Nadere informatie over deze optocht volgt op een later tijdstip. Zie daarvoor ook www.damzwabbers.nl en facebook.

Wel optocht Stompwijk
In Stompwijk kon de carnavalsoptocht wat later op de middag wel gewoon doorgaan. Er was flink wat spanning bij iedereen vrijdagavond, de avond voor de optocht. Nadat er met pijn en moeite een vergunning werd afgegeven voor de optocht, gooide de weersvoorspelling roet in het eten. Gelukkig kon de optocht in Gaandrië wel door gaan. Zoals gewoonlijke ging de optocht richting Gaandrië van start bij Scheria. Dit jaar wel een uurtje later wegens de harde wind. Wat een gigantische opkomst en wat was er een creativiteit losgelaten op karren en kostuums dit jaar. Ook was er een nieuwe jury die zich vestigde op het kruispunt voor de Bles. Deze ZZ Jury beoordeelde alle deelnemende karren en loopgroepen op het motto ‘de rollen omdraaien’. Er werd geroeid, gedanst, gezongen maar ook werd de jury op ‘lekkers’ getrakteerd om een zo hoog mogelijke score te behalen.

Er deden in Stompwijk meer dan 30 groepen mee aan de optocht en iedereen had zo zijn eigen kijk op het thema 'De rollen omdraaien', een mens aan het spit met de varkens eromheen, brandweervrouwen, een (d)rol omdraaien zonder je handen vuil te maken, jeugd op snelle scootmobielen, boeren die kakkers werden, verpleging in de rolstoel met oudjes erachter en met alleen limonade op de bierfiets. Het was te leuk om alles op te noemen.

Na de optocht werd het kruispunt bij De Bles afgezet voor het straatcarnaval. Ondanks wat bewolking en een flinke bries was het er absoluut niet minder gezellig. Een lekker drankje vanuit de Bavaria kar en een echt Braziliaans carnavals optreden, Kortom alle ingrediënten voor een flink feest. Voor wie het koud had, stonden de deuren van De Bles open om binnen bij te praten.

Om 17:00 reikten Prins Marnix de 1e, Page Shirley en opper Wout de prijzen uit. Alle deelnemers werden onder meer bedankt voor deelname, creativiteit en uitstraling. De eerste prijs was voor The Annie’s, de tweede prijs voor de Booming Group en de derde prijs voor 'Ha Ha Bier'. Na het straatcarnaval gingen de deuren van De Bles open voor het gekostumeerde bal.

Zondag was er vervolgens de carnavalsmis in de St. Laurentiuskerk. The Old Princes in Harmony verzorgden, sommigen ondanks wat naweeën van de vorige dag, een optreden. ’s Middags vervolgde het carnaval met een goedbezochte en feestelijke middag in de Bles met een leuk optreden.

Maandagmiddag was er het kindercarnaval met DJ Kevin en dinsdagmiddag het seniorencarnaval van/voor de KBO van Gaandrië. Dinsdagavond vindt het slotfeest plaats en zit het carnaval er voorlopig weer op voor de Gaanders. Kijk voor meer foto’s en filmpjes van alle Gaanders-activiteiten www.Gaanders.nl, of de Gaanders Facebookpagina.

Damzwabbers
Zaterdagavond is er in de kantine van RKAVV, na het niet doorgaan van de optocht, op grootse wijze het groot Carnaval gevierd door de Damzwabbers. Met de opzwepende muziek van Boerenkapel de Zwiebels zijn er vele kilometers polonaise gelopen. De vele honderden aanwezigen hadden bovendien vrijwel allemaal de moeite genomen om verkleed te komen. Het gezellige feest is doorgegaan tot de kleine uurtjes.

Op zondag was het de beurt aan de kinderen van Zwabberdam en dat hebben de Damzwabbers geweten; ongelooflijk hoeveel kinderen er op zo’n middag gezellig langskomen. Voor de kinderen waren er leuke spelletjes en zij konden ook geschminkt worden. Ook was er een ballonnenclown en een echte stroopwafelkraam. Jeugdprins Dylan, Jeugdpage Lieke en Jeugdadjudant Levi genoten er zichtbaar van.

Maandagavond hebben De Damzwabbers het Carnaval van 2020 afgesloten in de kantine van RKAVV. De echte liefhebbers zijn hier nog een keer helemaal tot het gaatje gegaan. Boerenkapel de Zwiebels en Francois Pieters maakten er met hun optredens weer één groot feest van. De Damzwabbers kijken ondanks het afgelasten van de optocht terug op een geweldig carnaval.

Carnaval bij De Damzwabbers in de kantine van RKAVV op Sportpark Kastelenring (foto: pr).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
 (foto: Michel Groen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant