Jean Scholten in de slagerij met enkele van de bekroonde worsten (foto: pr).
Jean Scholten in de slagerij met enkele van de bekroonde worsten (foto: pr).

Internationale prijzen voor Slagerij Piet Scholten

Actueel 1.667 keer gelezen

Leidschendam - Tijdens de internationale slagersvakwedstrijd van de Confrérie des Chevaliers (du Goûte Andouille de Jargeau, Grand Bailliage des Pays-Bas), waarvan begin februari de beoordeling plaatsvond in Best, zijn twee producten van Slagerij Eeterij Piet Scholten aan de Damstraat in Leidschendam bekroond met goud.

Door Dick Janssen

Het gaat om de huisgemaakte gekookte worst en de Smokey Jean, een aan de lucht gedroogde worst. “Die zijn allebei beoordeeld als foutloos, dus daar ben ik supertrots op”, vertelt Jean Scholten van Slagerij Eeterij Piet Scholten. Het is echt een vakwedstrijd en je vakmanschap wordt internationaal beoordeeld en bekroond met goud. Dat is toch kicken?”

Slagerij Piet Scholten is sinds 1980 gevestigd in het oude centrum van Leidschendam. Het familiebedrijf is al 4 generaties lang werkzaam in de slagersbranche. Jean is nu 12 jaar fulltime aan de slag bij zijn vader in de slagerij en ziet de gewonnen prijzen voor de worsten als een bekroning van zijn werk. Niet in het minst omdat het echt een internationale erkenning is met inzendingen uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Italië en Oostenrijk.

“Niet alleen de smaak, maar ook de snijbaarheid en samenstelling worden beoordeeld en dat was allemaal perfect”, aldus de Leidschendamse slager. “We gaan onze bekroonde worsten de komende tijd dan ook zeker in onze slagerij onder de aandacht brengen.”

Bij het maken van de worst wordt uitsluitend gebruik gemaakt van Hollandse natuurdarm. Het vlees in de worst is verder scharrelvarkensvlees dat bij kleinere boeren vandaan komt.

Jean Scholten heeft het vak deels in Zwitserland geleerd en daar is ook zijn passie voor het vak verder ontwikkeld. Hij is een zeer bevlogen slager, die enthousiast over zijn vak praat. Samen met vader Piet staat hij voor een traditioneel bewust en goed stuk vlees. “Een puur product. Wij verwerken het met allerlei kruiden, maar zonder conserveermiddelen en zoveel mogelijk zonder andere additieven.”

Slagerij Piet Scholten is een echte ambachtelijke slagerij. “We hebben een groot assortiment. Niet alleen allerlei soorten vlees, worst en fijne vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook kant en klare maaltijden en belegde broodjes", somt Jean op. "Maar we zijn gespecialiseerd in vlees en de slagerij is echt de basis. Ons doel is om duurzaam goed vlees te leveren. We moeten nog meer terug naar de basis. Door ons vlees bij kleinere partijen te betrekken, weten we zeker dat de boer de juiste prijs krijgt voor zijn product”.

Vlees haal je bij de ambachtelijke slager, vindt Jean. “Bij het grootwinkelbedrijf en is er veel minder zicht op waar het vlees vandaan komt en wat er met het dier en/of het vlees gebeurd is. Mensen zouden de slager op zijn waarde moeten schatten. Ik vind dat je als slager ook best een beetje een voorbeeldfunctie hebt om te laten zien hoe het kan en eigenlijk ook zou moeten.”

“Een slager is net een artiest met ieder zijn eigen kennis en kunde", is Jean van mening.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant