Afbeelding

Cybercriminelen spelen in op coronavirus

Actueel 523 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Antibacteriële bankpassen, een COVID-tracker app en talloze webwinkels die mondkapjes aanbieden: allemaal nep. 

De politie waarschuwt voor verschillende van deze oplichtingspraktijken. Dankzij ingrijpen van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie werden tien malafide webshops offline gehaald. Op allerlei manieren proberen cybercriminelen een slaatje te slaan uit de coronacrisis. 

Zo ging er een nep-mail van het RIVM rond, waarin malware zat. Ook circuleerde er een Whatsapp-bericht over een zogenaamde uitkering voor mensen die als gevolg van corona zonder werk zitten. Hiermee proberen criminelen de hand te leggen op bankgegevens. 

Bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie komen veel meldingen binnen van malafide webwinkels die corona-gerelateerde producten aanbieden, zoals mondkapjes. De nep-webshops zijn bijna niet van echt te onderscheiden. 

De politie waarschuwt dat cybercriminelen misbruik blijven maken van de crisis. ‘Het is daarom belangrijk dat mensen zélf ook voorzorgsmaatregelen nemen’, aldus de politie. ‘Bijvoorbeeld door devices goed te beveiligen. Zorg voor een goed anti-virusprogramma en een lastig wachtwoord. En klik nooit zomaar op een link. Officiële instanties en banken vragen nooit via sms, e-mail of app om persoonlijke gegevens.’ 

Kijk voor bekende malafide handelspartijen op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/bekende-malafide-handelspartijen.html.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant