Want wat is er nou leuker dan tijdens de les beestjes zoeken, optellen met sprongen of een geschiedenisrace? (foto: Jessica de Lepper).
Want wat is er nou leuker dan tijdens de les beestjes zoeken, optellen met sprongen of een geschiedenisrace? (foto: Jessica de Lepper). Jessica de Lepper

Speciale thuisopdrachten voor buitenles thuis

wo 15 apr 2020, 11:00 Actueel 69 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Zo'n 2800 scholen in Nederland schreven zich in voor de Nationale Buitenlesdag van dinsdag 7 april, waaronder ook een aantal uit Leidschendam-Voorburg. Hoewel de Buitenlesdag door de huidige omstandigheden is verzet naar 22 september, kunnen kinderen ook thuis naar buiten om te leren.

Scholen en ook ouders inspiratie opdoen via www.buitenlesdag.nl voor buitenlessen thuis. Hier staan ruim 70 uitgewerkte buitenlessen die grotendeels gratis beschikbaar zijn. Ze helpen scholen bij het samenstellen van een aangepast lesaanbod en ouders bij het in beweging houden van hun kinderen. Met speciale thuisopdrachten roepen IVN Natuureducatie en Jantje Beton kinderen op om ook naar buiten te gaan. Op gepaste afstand van elkaar natuurlijk!

In verband met de coronacrisis is de database met Buitenlessen op buitenlesdag.nl deels openbaar gemaakt. Aanvullend daarop zijn er nu ook thuisopdrachten beschikbaar. Dit zijn opdrachten die kinderen zelf (met hun ouders) buiten kunnen uitvoeren. De organisatoren van Buitenlesdag hopen zo leerkrachten of ouders te helpen bij het samenstellen van een aangepast lesaanbod en het in beweging houden van de kinderen.

Het coronavirus vraagt veel van ons. Een nieuwe manier van (thuis)werken of leren en sport, vakanties en uitjes die opeens wegvallen. Door buiten te leren zijn kinderen even in een andere omgeving aan de slag, weg van de laptops en iPads. Dat werkt stimulerend en is vooral ook leuk. Daarnaast brengen buitenlessen kinderen in beweging in de buitenlucht. Door buiten te zijn (ook in tuin of balkon) maak je vitamine D aan. En buiten zijn en bewegen (in een natuurlijke omgeving) werkt ontspannend.

De echte Nationale Buitenlesdag is dus verplaatst naar dinsdag 22 september 2020, aan het begin van het nieuwe schooljaar. De scholen die zich hebben aangemeld ontvangen een e-mail waarin we de nieuwe datum bekendmaken. Uiteraard blijft hun aanmelding gewoon staan. Scholen die zich nog niet hebben ingeschreven kunnen zich aanmelden via www.buitenlesdag.nl.

De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie om kinderen onder schooltijd meer te laten bewegen en meer buiten te laten komen. Door buiten les te krijgen, leren kinderen beter en effectiever. Zowel scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal basis- of speciaal voortgezet onderwijs en buitenschoolse opvang kunnen meedoen.

'We hopen dat alle leerlingen straks weer volop naar buiten kunnen. Want wat is er nou leuker dan tijdens de les beestjes zoeken, optellen met sprongen of een geschiedenisrace?', aldus Jantje Beton en
IVN.

Uit de krant