Afbeelding

Zo'n 2.500 aanvragen voor financiële steun bij gemeente

Actueel 361 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Er is verwarring ontstaan over de behandeltermijn van aanvragen voor de noodmaatregel levensonderhoud zelfstandige (ook bekend als Tozo). Ondernemers die de Tozo hebben aangevraagd, ontvingen hierover een e-mail.

Op 17 maart werd de Tozo in een landelijke persconferentie aangekondigd. Op 21 april werd de uitwerking van de regeling bekend en formeel vastgesteld. Om ondernemers te helpen heeft de gemeente na de aankondiging wel alvast het aanvraagformulier beschikbaar gesteld om waar nodig een voorschot uit te keren. In de eerste week zijn er 1.000 aanvragen ingediend. De teller staat nu op ongeveer 2.500 aanvragen. Ter vergelijking: in een normale situatie worden er jaarlijks ongeveer tachtig aanvragen voor de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz, waar de Tozo op is gebaseerd) ingediend.

Er wordt hard gewerkt om alle aanvragen zo snel als mogelijk te behandelen. De gemeente heeft twee externe partijen ingehuurd om hierbij te helpen. Door de grote hoeveelheid aanvragen in de eerste week, duurt de beoordeling langer dan de eerdergenoemde 4 weken. Ondernemers kunnen uiterlijk binnen 8 weken, vanaf het moment van aanvragen, een antwoord verwachten. Ondernemers die in acute geldnood verkeren (boodschappen niet kunnen betalen), kunnen een voorschot aanvragen. Een link naar dit formulier hebben zij in het e-mailbericht ontvangen.

Het Rijk heeft de afgelopen weken nieuwe informatie over de regeling gedeeld. Hierdoor moet de gemeente aanvullende informatie opvragen bij alle ondernemers die een aanvraag hebben ingediend. Aanvragers kregen hiervoor een inlichtingenformulier toegestuurd. Dit heeft geen invloed op de behandeltermijn.

De noodmaatregelen tegen het coronavirus hebben grote gevolgen voor iedereen. Ondernemers worden hard geraakt in deze crisis. In deze tijd is het daarom extra belangrijk dat zij bij de gemeente terecht kunnen voor vragen en ondersteuning. 'Hoewel dit niet altijd in de praktijk direct merkbaar is, wordt er achter de schermen met man en macht gewerkt om alle aanvragen zo snel als mogelijk te behandelen', vraagt de gemeente om begrip.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant