De Reddingsbrigade Leidschendam neemt de 'bewaking' op Vlietland voor zijn rekening.
De Reddingsbrigade Leidschendam neemt de 'bewaking' op Vlietland voor zijn rekening.

Reddingsbrigade volop in voorbereiding op zomerseizoen

Actueel 434 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De diverse reddingsbrigades in de regio Haaglanden zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen voor de start van het nieuwe (strand)seizoen. Zo ook de Reddingsbrigade Leidschendam, die de 'bewaking' op Vlietland voor zijn rekening neemt.

De brigades van Delft, Den Haag, ’s-Gravenzande, Monster, Leidschendam, Wassenaar en Zoetermeer, verenigd in de Regionale Voorziening Reddingsbrigades Haaglanden (verkort RVR Haaglanden), hebben hierbij nauw onderling overleg. Uiteraard speelt het coronavirus een belangrijke rol in de voorbereidingen. Hoe wordt de veiligheid van zowel recreanten als vrijwilligers geborgd? Daarover staat de RVR Haaglanden in direct contact met de Veiligheidsregio Haaglanden, Reddingsbrigade Nederland en andere hulpverleningsinstanties. Als partners in de professionele hulpverleningsketen zijn ze zo altijd op de hoogte van de laatste maatregelen en richtlijnen.

De voorbereidingen op het nieuwe seizoen beginnen elk jaar maanden van te voren. Dit jaar zijn de voorbereidingen door de coronacrisis anders dan anders. Zo moeten vrijwilligers leren omgaan met persoonlijke beschermingsmiddelen die door de Veiligheidsregio Haaglanden ter beschikking zijn gesteld. Er moeten goede afspraken worden gemaakt over hoe de 1,5 meter afstand in de praktijk werkt. Reddingsposten moeten ‘coronaproof’ worden ingericht. Voor lifeguards moet duidelijk zijn hoe ze moeten handelen in het geval van een inzet en ga zo maar door. ‘Een zorgvuldige voorbereiding zorgt ervoor dat de reddingsbrigades zich op een veilige en verantwoorde manier kunnen inzetten voor de veiligheid van recreanten op het strand en bij de recreatieplassen’, aldus RVR-Coördinator Martin Hoogslag.

De laatste jaren zien de reddingsbrigades in Haaglanden een toename van het aantal incidenten met risicovolle sporten op het water, zoals bijvoorbeeld kitesurfen. Onder de huidige omstandigheden is een inzet in of op het water niet geheel zonder risico. Bij een incident in of op het water is de 1,5-meter-regel niet in alle gevallen te handhaven en zijn persoonlijke beschermingsmiddelen niet of nauwelijks te gebruiken. Daarom vragen de gezamenlijke reddingsbrigades om de hulp van het publiek. ‘Zoals aan motorrijders gevraagd is hun motor nog even in de stalling te laten, zo is ons dringende verzoek voorlopig terughoudend te zijn met risicovolle sporten in of op het water. Zo beperken we de risico’s voor de lifeguards en verlagen we de druk op de zorg’, betoogt Hoogslag. ‘Samen staan we sterk.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant