Afbeelding
COLUMN

Woningmarkt tijdens de coronacrisis; op dit moment lijkt de ergste schrik voorbij

Actueel 384 keer gelezen

Leidschendam - Mensen die een woning zoeken lijken over de ergste ‘coronaschrik’ heen te zijn. Uit een onderzoek van het Kadaster blijkt dat het aantal woningverkopen vooralsnog op peil blijft.

Toen de eerste coronamaatregelen in week 11 aangekondigd werden, werd er een daling van het aantal woningtransacties geconstateerd.
Ten opzichte van de week ervoor daalde dit aantal met maar liefst 64 procent. Ook werd er in die week minder koopsominformatie opgevraagd en daalde het aantal bezoekers op Kadaster.nl met 28 procent. De week erop veerden de bezoekerscijfers echter weer op en was er een stijging in het aantal woningtransacties van 44 procent, in vergelijking met de week ervoor.

Toch zien we dat het aantal woningverkopen vooralsnog op peil blijft.
Na de verkoop van een woning duurt het gemiddeld twee tot drie maanden voordat de verhuizing plaatsvindt en de leveringsakte wordt ingeschreven bij het Kadaster. Het is daardoor nog niet met zekerheid te zeggen of en hoeveel invloed de coronacrisis zal hebben op het aantal woningverkopen. Het Kadaster ziet de afgelopen weken wel een terugloop in het aantal ingeschreven leveringsaktes. Er is echter al jaren sprake van een daling in deze periode, dus dit heeft waarschijnlijk niks te maken met het coronavirus. Er zou sprake kunnen zijn van een zogenaamd seizoenseffect. Veel overdrachten zijn weken vooruit gepland. Notarissen zien daardoor op dit moment nog weinig effecten.

Op dit moment vinden er vooral veel oversluitingen plaats, omdat de hypotheekrente nu nog laag is en woningeigenaren daarvan willen profiteren.
Sinds een paar weken zien we als gevolg van de coronacrisis de hypotheekrentes namelijk licht stijgen. Deze stijging is het grootst bij de rentestanden voor hypotheken met rentevaste periodes van tien en twintig jaar. Daar zijn de rentepercentages gemiddeld met 0,1 procent gestegen. Voor zowel de korte (5 jaar) als lange (30 jaar) rentevaste periodes zijn de rentes gemiddeld tussen de 0,06 en 0,08 procent gestegen. De verwachting is dat deze lichte stijging door zal zetten. Daarom is het wellicht nu een goed moment om je hypotheek over te sluiten, zodat je kunt besparen op je woonlasten.

Dus heb je al een tijdje een hypotheek en wil je weten of oversluiten op dit moment voor jou voordelig is?
De Hypotheker helpt je graag verder. Maak een afspraak, zodat we de mogelijkheden in kaart kunnen brengen. Dit kan natuurlijk ook via beeldbellen of telefonisch. Is het gunstig om je hypotheek aan te passen? Dan hoor je direct wat er in jouw situatie gunstig is.

(Henk Otgaar, De Hypotheker Leidschendam).

Uit de krant