Logo hetkrantje-online.nl
Als het OM toestemming geeft, wordt preventief fouilleren  mogelijk (archieffoto: René Hendriks).
Als het OM toestemming geeft, wordt preventief fouilleren mogelijk (archieffoto: René Hendriks).

Geen avondklok, wel preventief fouilleren

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Autobranden, containerbranden, intimidaties, dealen en graffiti spuiten. Al weken loopt het uit de hand in Leidschendam-Noord, in de wijken Prinsenhof, Heuvelwijk en Amstelwijk. In de nacht van zondag op maandag vond de 13e autobrand plaats en er zijn vele afvalcontainers in vlammen opgegaan. Dat moet stoppen vinden ook de gemeenteraadsleden.

Bewoner Lieke muller loopt regelmatig een ronde door de wijk met buurtgenoten en ervaart dat de sfeer alleen maar grimmiger wordt. Zij vertelt hierover tijdens het spoeddebat van de gemeenteraad op maandag 18 mei. “Sinds begin mei lopen wij onze rondes. Tijdens die wandelingen worden wij door de groepen jongeren in de gaten gehouden en geïntimideerd. Wij hebben het zeer gewaardeerd dat de burgemeester en verschillende politici met ons mee hebben gelopen en het zelf hebben ervaren.” Burgemeester Klaas Tigelaar is ook erg onder de indruk van de grimmige sfeer. “Het is verschrikkelijk wat hier gebeurt. Het is in een wijk waar al regelmatig en langere tijd overlast is.” 

De situatie is verergerd tijdens de coronacrisis en het instellen van de noodverordening. Begin april werden er boetes uitgedeeld en personen genoteerd. Vanuit jongerenwerk wordt geprobeerd verbinding te leggen met de groepen. Begin mei werd het cameratoezicht uitgebreid. De politie is volop in de wijk aanwezig. De burgemeester heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie op 13 mei besloten om aan 6 personen een gebiedsverbod voor 3 maanden op te leggen. Het gebiedsverbod is door één persoon overtreden en diegene is aangehouden. “Alles wordt uit de kast gehaald om te zorgen dat we de daders vinden om de rust terug te krijgen in de wijk.” 

Door de raadsleden worden verschillende voorstellen gedaan om de rust terug te krijgen zoals de bestuursrechtelijke maatregel van preventief fouilleren in de avond en nacht. “Daar kan de gemeenteraad geen besluit over nemen”, zegt de burgemeester. “Het Openbaar Ministerie zal daar toestemming voor moeten geven. Daarmee is de mogelijkheid niet van tafel maar er moet voldoende grond zijn om de maatregel in te zetten.” De raad wil dat de burgemeester dit onderzoekt en de raad op korte termijn informeert over zijn bevindingen.

CDA fractievoorzitter Gijs Dupont stelt voor een avondklok in te stellen maar daarvoor vindt hij geen bijval in de raad. Jacco van Maldegem noemt dit voorstel zelfs spierballentaal: “Soms zijn ideeën van politici klinkklare nonsens, zoals de avondklok. Een avondklok is veel te gortig en feitelijk onmogelijk.” Ook de burgemeester ziet een avondklok niet zitten. “Die maatregel gaat vrijheden van alle inwoners inperken. Zo’n vergaande maatregel kunnen we niet zomaar nemen. Dat is voorbehouden aan de rechter.”

Ook wordt er gesproken over het aanpakken van het gebruik van lachgas door de relschoppers. Tigelaar geeft aan dat er vanuit de huidige APV tegen deze overlast opgetreden kan worden. Naast meer camera’s willen de raadsleden dat er ook gekeken wordt naar verbetering van de verlichting in de wijk. 

Er is een Buurtpreventieteam Prinsenhof, Amstelwijk, Heuvelwijk. Zij hebben al jarenlang moeite om extra mensen te krijgen. Er is inmiddels een training geweest met de vrijwilligers van de Heuvelwijk en zij zullen het huidige Buurtpreventieteam gaan ondersteunen. 

GBLV draagt het college op om uiterlijk 1 september de raad een startnotitie aan te bieden ter versterking van de Wijk Prinsenhof. De raadsleden en de burgemeester staan achter dit voorstel. “Wij hopen daar op de korte termijn met u als raad over te spreken”, aldus Tigelaar. “Dit kan niet zonder de bewoners dus die zullen we er zeker bij betrekken.”

Meer berichten