Logo hetkrantje-online.nl
NSB-ers worden in mei 1945 door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten verplicht om huisvuil op te halen (foto: Henk J. Janszen).
NSB-ers worden in mei 1945 door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten verplicht om huisvuil op te halen (foto: Henk J. Janszen).

Tentoonstelling 'Voorburg 75 jaar Vrijheid' uitgesteld

  •   keer gelezen   Actueel

Voorburg - De tentoonstelling ‘Voorburg 75 jaar Vrijheid’ van de Historische Vereeniging Voorburg, en de Stichting 3 maart (Bezuidenhout Bombardement) in museum Swaensteyn en enkele lezingen zijn door de coronacrisis uitgesteld. 

Veel tot nu toe onbekend materiaal kan dan nu ook niet getoond worden.Uitgangspunt van de tentoonstelling is het bombardement op het Bezuidenhout en de bevrijding daarna. Henk Janszen die de foto’s in 1945 maakte was technisch opzichter bij de Voorburgse Waterleiding de Vlietstreek, hij woonde tijdens de oorlog boven het kantoor van de Vlietstreek aan de Parkweg 21a.

Zowel de Hongerwinter, het bombardement van het Bezuidenhout, de voedseldroppings en de bevrijding van Voorburg werden door hem in foto’s vastgelegd. Ook de arrestaties door de BS van NSB-ers in de Laan Van Oostenburgen hun gedwongen medewerking bij het ophalen van het huisvuil aan de Van Woudekade.

Vijf jaar geleden gaf de Historische Vereniging Voorburg ook al het boek ‘70 jaar Vrede en Vrijheid’ uit, waarin 400 Voorburgse slachtoffers - waaronder ruim 225 van Joodse afkomst -met hun adres werden genoemd. Vijf jaar na de presentatie van het boek '70 is, nog voor de sobere herdenking op 4 mei van dit jaar, het Monument voor Vrede en Vrijheid eindelijk aangepast. In 2020 zijn er 15 namen aan toegevoegd, zodat het monument nu 465 namen telt. Verder zijn 3 personen in een andere rubriek geplaatst. In 17 gevallen zijn geboortejaren aangepast.

De tentoonstelling ‘Voorburg 75 jaar Vrijheid’ zal hopelijk nog dit jaar, waarschijnlijk in september, alsnog te zien zijn.

Meer berichten