Logo hetkrantje-online.nl

Raadsleden vergaderen digitaal

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Digitaal vergaderen hoort bij het nieuwe normaal. Ook de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg moest eraan geloven en dat was zo’n eerste keer best onwennig. 

Op 12 mei zaten alle raadsleden en wethouders thuis achter het beeldscherm. De burgemeester was aanwezig in de raadzaal. De vergadering bestond uit ruim 40 deelnemers, onder wie de burgemeester, wethouders, raadsleden en een aantal griffiemedewerkers. De ‘controlroom’ bevond zich in de raadzaal, alle raads- en collegeleden logden vanuit huis in, de burgemeester vanuit de raadzaal. 

Normaal gesproken tekent elk raadslid bij aanwezigheid. Dit moest nu digitaal. Ieder raadslid werd bij naam genoemd, moest in beeld verschijnen en op dat moment zeggen dat hij of zij aanwezig was. “Dit verliep ook zo op het moment dat er stemming plaatsvond”, vertelt Frederiek Lommen, plaatsvervangend griffier van de gemeenteraad. “Het zou bij wijze van spreken kunnen dat er iemand anders deelneemt dan het raadslid zelf. Dat voorkom je hierdoor.” 

De griffie is de afdeling binnen het gemeentelijk apparaat die de gemeenteraad adviseert en ondersteunt. Ook bereidt zij vergaderingen voor. Aan de griffie dan ook de taak om ervoor te zorgen dat de vergadering goed zou verlopen. Vooraf is er met elk raadslid en collegelid getest of het systeem werkt. 

Op de agenda van de eerste digitale raadsvergadering stonden in eerste instantie alleen maar hamerstukken. “Onderwerpen waarvan de gemeenteraad vooraf verwachtte dat het veel debat zou opleveren, zijn doorgeschoven. Zo zou de eerste online vergadering niet te ingewikkeld worden.” Vanuit de raad kwamen er toch verzoeken om een aantal moties op de agenda te plaatsen die dan besproken zouden worden en waarover stemming zou plaatsvinden. “Dat maakte het toch allemaal spannender. 

De vergadering verliep goed. Daar waren we best verrast door. Iedereen was to the point en wachtte op zijn of haar beurt.” Of de volgende vergaderingen ook zo worden georganiseerd, zal de komende periode onderwerp van gesprek zijn. Inwoners kunnen de digitale vergaderingen online volgen en kunnen inspreken in de presidiumkamer van Huize Swaensteyn. Indien inwoners gebruik willen maken van het spreekrecht kunnen zij contact opnemen met de griffie. Meer informatie op lv.nl.

Meer berichten