Museumdirecteur Peter van der Ploeg (Foto: Inge Koot)
Museumdirecteur Peter van der Ploeg (Foto: Inge Koot)

Vanaf 5 juni weer naar het museum

di 26 mei 2020, 17:00 Actueel 205 keer gelezen

Voorburg - Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck openen vanaf 5 juni weer hun deuren. Uiteraard volgens de voorschriften van het RIVM en dat betekent nogal wat voor beide musea. “Wij moeten ons houden aan een protocol van 110 regels”, vertelt museumdirecteur Peter van der Ploeg. 

Het protocol is erop gericht dat bezoekers veilig samen uit kunnen in het museum en dat vrijwilligers, medewerkers en leveranciers die niet tot de risicogroepen van het coronavirus behoren, op een veilige manier hun werk in het museum kunnen doen.De beide Voorburgse musea werken met veel oudere vrijwilligers. “Driekwart van onze 90 vrijwilligers is ouder dan 70 jaar. Wij hebben daarom onze jongere vrijwilligers, die onder andere in de tuin werken, gevraagd om zich te laten omscholen, zodat zij ook aan de kassa of in de Pronkzaal kunnen staan. Omdat wij nu veel minder vrijwilligers hebben, gaan beide musea ook maar drie dagen per week open: op vrijdag, zaterdag en zondag.”

De populaire zomervoorstelling Voorburgs Sculptuur moest helaas geannuleerd worden toen de musea noodgedwongen moesten sluiten. Het gat dat hierdoor viel in de programmering van Hofwijck wilde Peter graag invullen met de reeds geplande film ‘Met Constantijn op Oorlogspad’. Hij hoopte hiervoor in mei te kunnen beginnen met de opnames, maar dat is nu uitgesteld naar de zomer. “De film maak ik samen met Jacques van Herten in het kader van de viering van 75 jaar vrede dit jaar.”

Voor de bezoekers van het museum is er ook het nodige aangepast. Iedereen moet online reserveren. Per 10 vierkante meter mag er één bezoeker in het museum zijn. “Wij mogen per kwartier maximaal drie bezoekers in Hofwijck toelaten en vijf in Swaensteyn.” Er geldt een verplichte looproute in beide musea en ook moet er verplicht gebruik worden gemaakt van een audio guide. Na elk bezoek worden deze audio guides gedesinfecteerd voor gebruik door de volgende bezoeker. De touchscreens zijn uitgeschakeld omdat het voor de vrijwilligers niet mogelijk is dit na elk gebruik weer te ontsmetten. De informatie die gecommuniceerd werd via de touchscreens is nu opgenomen in de audio guide. 

Veertig procent van de bezoekers van de musea zijn toeristen. Deze bezoekers zullen naar grote waarschijnlijkheid niet komen deze zomer. Gezinnen en personen uit één huishouden mag het museum als één bezoeker tellen. Daarom gaat Peter speciale rondwandelingen voorbereiden voor gezinnen. Alle maatregelen zijn voorbereid, de musea zijn er klaar voor. “Het vergt wel de nodige creativiteit, maar we zijn heel blij dat we weer open kunnen op 5 juni.” Op de websites www.hofwijck.nl en www.swaensteyn.nl is meer informatie te vinden over de huidige presentaties en over hoe er gereserveerd kan worden.

Uit de krant