Rigtje Smid is de coördinator van het informatieplein Oncologie.
Rigtje Smid is de coördinator van het informatieplein Oncologie.

Informatieplein Oncologie nu digitaal

Actueel 500 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het hebben van kanker heeft ingrijpende gevolgen voor de patiënt en voor familie en vrienden. Medewerkers van het Informatieplein Oncologie van HMC Antoniushove luisteren naar de verhalen en helpen helder te krijgen waar de patiënt bij gebaat is. Vanwege het coronavirus is het Informatieplein Oncologie fysiek gesloten, maar de medewerkers staan klaar om de patiënten en hun naasten telefonisch, via Facebook en door middel van webinars te ondersteunen. “Wij zijn er voor alles wat niet medisch is.”

Het Informatieplein Oncologie bestaat drie jaar en is gevestigd in het HMC Antoniushove. Rigtje Smid is de coördinator van het informatieplein en probeert samen met vier vrijwilligers er ook in deze tijd te zijn voor de (ex-)kankerpatiënten en hun familieleden. Natuurlijk wordt er ook goed samengewerkt met de zorgprofessionals in het ziekenhuis. “Normaliter kunnen patiënten op elk moment van de dag langskomen zonder afspraak en organiseren we vaak bijeenkomsten voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten. Altijd met als doel mensen te informeren en/of mensen met elkaar te verbinden. Daarnaast verbinden wij onze patiënten met het voornamelijk regionale aanbod van allerlei eerstelijnszorg, zoals fysiotherapie en maatschappelijk werk, buiten het ziekenhuis.” 

Ook in deze tijd wil Rigtje er zijn voor de inwoners van Leidschendam-Voorburg. “Daarom is het sowieso mogelijk om ons te bellen of je aan te melden voor een gesprek via videochat. Daarnaast geven we dagelijks tips en informatie op Facebook, en kunnen mensen zich aanmelden voor onze nieuwsbrief. ” Via de nieuwsbrief hoort men altijd als eerste welke interessante (digitale) bijeenkomsten er georganiseerd worden. Rigtje verwacht dat er voorlopig op deze digitale manier gewerkt zal worden.

Webinars
Het Informatieplein organiseert normaal gesproken allerlei informatieve bijeenkomsten waar bijvoorbeeld een specialist en een ervaringsdeskundige over een bepaald onderwerp hun ervaring delen. Dit soort bijeenkomsten zijn nu niet mogelijk en dat is een groot gemis voor de patiënten. Inmiddels is het Informatieplein gestart met het organiseren van webinars. In juni zullen er twee webinars aangeboden worden: ‘Denk je dat je erbij hoort? Fysieke klachten na borstkanker. Wat kun je er zelf aan doen?’ en ‘Werk en energiebeperking na kanker’.

Het Informatieplein Oncologie heeft zijn status inmiddels wel bewezen en dat is te merken aan het groot aantal samenwerkingen dat er inmiddels bestaat. “Zoals met de gemeente. Dan gaat het over het lokale aanbod op het gebied van bewegen meer zichtbaar en laagdrempeliger te maken voor (ex-)kankerpatiënten. Maar ook door samen met de gemeente te kijken hoe inwoners die kanker hebben gehad weer terug kunnen keren naar (ander) werk. Bijvoorbeeld door (online) spreekuren of workshops te organiseren.”

Meer weten? Bel 088 979 4005 (maandag t/m donderdag tijdens kantooruren) of reageer online via Messenger. Belangstellenden voor de nieuwsbrief kunnen mailen naar infoplein.oncologie@haaglandenmc.nl. Meer informatie: www.informatiepleinoncologie.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant