Met een watertank werd water in de puten geloosd, zodat een hevige regenbui werd nagebootst (foto: gemeente LV).
Met een watertank werd water in de puten geloosd, zodat een hevige regenbui werd nagebootst (foto: gemeente LV).

Regenwaterbuffer aan de Oude Bleijk werkt goed

Actueel 609 keer gelezen

Leidschendam - Deze week is de wadi getest die de gemeente onlangs heeft aangelegd in de groenstrook achter de Oude Bleijk in Leidschendam.

Door de verandering van het klimaat komen hoosbuien steeds vaker voor. Bij hevige regenval moet de wadi overtollig regenwater van de Oude Bleijk en De Schans opvangen en afvoeren naar de achterliggende sloot. In deze woonwijk konden - bij zware regenval - de putjes en het bestaande riool overtollig regenwater niet voldoende afvoeren. Daardoor bleef water op straat staan, wat soms leidde tot overlast.

Bij droog zonnig weer is de wadi (Water Afvoer Drainage Infiltratie) een laaggelegen zone in het gras. Bij zware regenval vult de wadi zich met regenwater. Tijdens de aanleg van de wadi is tevens een aantal straatputten (kolken) in de Oude Bleijk en De Schans afgekoppeld van het riool en aangesloten op de wadi. Op die manier wordt het rioolstelsel bij hevige regenval minder belast, blijft regenwater in de buurt waar het valt en is er minder kans op wateroverlast.

Aangezien er al een tijdje geen regen van betekenis valt om de wadi goed te kunnen testen, werd water uit een watertank in een straatput gepompt om de situatie na te bootsen als er een hevige regenbui valt. Maar het resultaat van de test is dat de regenwaterbuffer goed werkt. Het water stroomde netjes af naar de wadi, die het vervolgens afvoerde naar de achterliggende sloot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant