Afstand van elkaar houden op de markt in coronatijd (foto: Ap de Heus).
Afstand van elkaar houden op de markt in coronatijd (foto: Ap de Heus).

Vervolgonderzoek GGD naar gedrag bij bestrijding coronavirus

do 28 mei 2020, 15:30 Actueel 268 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De GGD is een vervolgonderzoek gestart naar de gedragsmaatregelen en het welbevinden tijdens de coronacrisis.

We zijn allemaal al een tijd in de ban van het nieuwe coronavirus. De overheid roept ons op om ons te blijven houden aan de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Doen we dit ook? En hoe ervaren we dat? Daarover gaat het onderzoek dat GGD Haaglanden, samen met andere GGD’en, uitvoert in opdracht van het RIVM en GGD GHOR Nederland.

Dat kan tot en met maandag 1 juni via deze link. Meer informatie over het onderzoek vindt u hieronder. De resultaten van de eerste ronde van het onderzoek zijn te bekijken op de online Gezondheidsmonitor.

De GGD, RIVM en GGD GHOR Nederland voeren dit onderzoek uit om beter te begrijpen wat mensen vinden van de maatregelen, waarom ze zich hier wel of niet aanhouden en wat de impact hiervan op mensen is. Het onderzoek gaat dus over ons gedrag, wat we vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ons gaat in Nederland in dit coronatijdperk.

Als bekend is waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen en hoe het met ze gaat, dan kan de overheid beleid ontwikkelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Daarvoor stelt de overheid gedragsmaatregelen vast. Communicatie speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom wordt onderzocht of de communicatie goed en effectief is, en of er aanpassingen nodig zijn. En ook wat het effect van de maatregelen is op gezondheid en welzijn van iedereen. Hoe meer hierover bekend is, hoe beter we in Nederland het virus samen onder controle kunnen krijgen.

Mensen wassen nu bijvoorbeeld regelmatig voor 20 seconden hun handen en houden altijd minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. Maar lukt ze dat ook? Wat doen maatregelen zoals zoveel mogelijk thuisblijven met hoe mensen zich voelen? Dat willen we graag weten. In het onderzoek krijgt u daarom vragen die met ons gedrag te maken hebben.

Meer informatie over het gedragsonderzoek vindt u hier.

Uit de krant