Afbeelding

D66 vindt bouwplan Appelgaarde asociaal

Actueel 1.275 keer gelezen

D66 Leidschendam-Voorburg is erg geschrokken van de plannen die het college heeft voor het gebied rondom station Mariahoeve en de Appelgaarde. De tekeningen laten nu een woontoren zien, bewoners kunnen een auto per twee woningen kwijt en sommige huizen komen op nog geen vier passen van het druks bereden spoor van Nederland. 

D66-raadslid Peter van Dolen is kraakhelder in zijn commentaar: "Dit is geen sociale maar asociale woningbouw. We hebben veel verontruste reacties van omwonenden gehad die dit plan helemaal niet zien zitten en aangeven dat ze niet zijn betrokken” stelt Peter van Dolen. “Dat is wat D66 betreft voorwaarde 1, want het aantal inwoners van deze wijk wordt bijna verdubbeld. Dan mag je verwachten dat de wethouder de huidige bewoners goed meeneemt.” 

Daarnaast ziet vindt Van Dolen dat het plan er op papier mooi uit maar weet hij dat de gemeente de parkeernorm gaat verlagen. "Per wooneenheid is er plek voor ongeveer een halve auto. Om te voorkomen dat de nieuwe bewoners in de omringende wijken gaan parkeren worden er blauwe zones ingevoerd en gaat de gemeente handhaven." Het D66-fractielid is hier helder over: “Dit is wensdenken. Dit bureaudenken gaat niet werken. Deze wijk wordt straks geconfronteerd met een gigantisch parkeerprobleem en deze wethouder en dit college is daar verantwoordelijk voor.” 

Van Dolen noemt het wooncomplex geen sociale woningbouw maar asociale woningbouw. “Te bizar voor woorden, de achtermuur komt ongeveer vier passen van het talud af waar de treinen overheen razen. De drukste spoorlijn van Nederland. Dit wordt een wooncomplex zoals we ze kennen uit Amerikaanse films, bijna tegen de rails aangebouwd. Dit mag je mensen niet aandoen. De bewoners trillen straks uit hun woning als de treinen om de drie minuten voorbijrazen.  Dit is asociale woningbouw.”

In het plan staan ook drie in hoogte verschillende woontorens getekend. De hoogste bedraagt ongeveer 60 meter, ongeveer 20 woonlagen. D66 kan zich prima vinden in de plannen om het bestaande complex om te bouwen tot woningen. Maar om daar een toren van 60 meter neer te zetten is wat D66 betreft teveel van het goede. “We hebben een woonopgaaf en moeten bijbouwen, want er is woningnood,” stelt Van Dolen, “maar het moet wel met verstand gebeuren en in goed overleg met omwonenden.” D66 roept de wethouder daarom op het plan terug te nemen naar de tekentafel. Van Dolen: "Start een intensief samenwerkingstraject met omwonenden en kom met een echt gedragen ontwikkelvisie voor dit stukje van Leidschendam-Voorburg. Want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.”  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant