Viooltalent Jerguš Cermák op het Huygens Festival in 2019 (foto: Hilbert Krane).
Viooltalent Jerguš Cermák op het Huygens Festival in 2019 (foto: Hilbert Krane). Hilbert Krane

Jong talent en arrangeerwedstrijd op Huygens Festival

Actueel 233 keer gelezen

Voorburg - Het Huygens Festival 2020 biedt net als voorgaande jaren een podium voor jong talent in de leeftijd van 13 tot 20 jaar. Vorig jaar werd het Huygens Festival op zondagmiddag op een daverende wijze afgesloten door het eigen gelegenheidsjeugdorkest, het Constantijn Sinfonietta.

De jeugdensembles uit Hongarije, Slowakije en Tsjechië werden met jong talent uit Leidschendam-Voorburg en omgeving op grandioze wijze in nog geen drie dagen tijd samengesmeed tot één orkest. Dirigente Ali Groen zorgde daarbij ook nog voor een verrassende opening door een deel van de blazers een door haarzelf geschreven arrangement te laten spelen vanaf het balkon van de Oude Kerk.

Het coronavirus noodzaakt het Huygens Festival dit jaar tot een aanpassing in de opzet van het jeugdorkest: er zullen geen jeugdensembles uit het buitenland komen. Om dit op te lossen heeft het Huygens Festival onder andere de samenwerking gezocht met conservatoria en jeugdorkesten in Nederland om met jong talent van het jeugdorkest samen te stellen. Aan Ali Groen weer de taak om in de Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg het jeugdorkest weer virtuoos te laten klinken.

Om dat voor elkaar te krijgen, is er natuurlijk meer nodig dan twee dagen van tevoren als orkest bij elkaar te komen. Het begint ermee dat de te spelen muziekstukken moeten worden gekozen. Dat vraagt om een goede afweging: het moet uitdagend genoeg zijn om te spelen, de musici moeten het kunnen spelen, de benodigde instrumenten moeten in het orkest vertegenwoordigd zijn en voor het publiek moet het natuurlijk ook een aantrekkelijk programma zijn.

De volgende puzzel is het samenstellen van het orkest. Welke instrumenten en in welke hoeveelheid zijn nodig, wie hebben zich al gemeld om deel te nemen, welk instrument bespelen zij, welk instrument hebben we dan nog niet, wie weet nog een goede hoboïst of een hoornist…

Daarna kunnen de partituren verspreid worden, zodat de musici zich al ruim van tevoren kunnen voorbereiden. Op de vrijdag, de zaterdag en zondagmiddag voor de finale op zondagmiddag is het Ali Groen die de individuele musici tot één orkest moet samensmeden. Dat gebeurt door middel van gezamenlijke repetities en een groepsrepetitie. Op zondagmiddag stáát er dan gewoon een orkest!

Traditioneel wordt het Huygens Festival besloten met ‘Ode an die Freude’ van Ludwig van Beethoven. Dit jaar extra toepasselijk vanwege het Beethoven jaar. 

Voor jonge arrangeurs is er dit jaar een arrangeerwedstrijd om van ‘Ode an die Freude’ een originele bewerking te maken voor (een deel van) het Constantijn Sinfonietta. Stuur voor deelname een mail naar voorzitter@huygensfestival.nl.. Ook jong talent dat mee wil doen aan het jeugdorkest kan zich hier melden.

Uit de krant