Dennis de Beer van Stomerij Panda hoopt met de levering van desinfectieproducten het verlies in de stomerijbranche te kunnen compenseren.
Dennis de Beer van Stomerij Panda hoopt met de levering van desinfectieproducten het verlies in de stomerijbranche te kunnen compenseren.
KOOP LOKAAL

Stomerij Panda in de desinfectieproducten

Actueel 411 keer gelezen

Voorburg - Uit nood geboren door de coronacrisis is Dennis de Beer van Stomerij Panda een bedrijf gestart dat desinfectieproducten levert.

Stomerij Panda is een familiebedrijf met locaties in Den Haag, Leidschendam en Voorburg dat een begrip is in Den Haag en omstreken. Nadat kleinzoon Dennis de zaak samen met zijn vrouw had overgenomen van zijn opa, specialiseerden zij zich steeds meer in musicals. Via het Nationale Toneel en het Circustheater, waarvan de kleedsters voor verschillende producties werken, werden bijna alle grote musicals in Nederland klant van de stomerij. Maar ook ministers, diplomaten en herenzaken wisten de stomerij te vinden. Er werden alleen al tussen de 1300 en 1500 overhemden per week gestreken.

Maar door de coronamaatregelen viel in enkele dagen 70 procent van de inkomsten weg. Per direct werden alle musicals afgelast en iedereen ging thuis werken. “Killing voor de stomerij”, aldus Dennis. “Je gaat huis niet in een gestreken blouse of gestoomd pak zitten.’’.

Al snel had Panda nog maar voor twee uur werk per dag. “Maar net toen de eerste zorgen zich aandienden, vroeg een grote producent van musicals of we iets hadden om mee te desinfecteren, voor als de voorstellingen weer door zouden gaan”, vertelt Denis de Beer. “En laten wij nu al werken met desinfectiekasten; vooral tegen geurtjes bij roet- en brandschade. Maar de ozon – een natuurlijk gas - in deze gesloten kasten breekt ook micro-organismen af. Je kunt er kleding en allerlei andere objecten in doen. In Italië en Spanje wordt er al volop mee gewerkt.’’

Omdat een Nederlandse leverancier van dergelijke kasten absurd hoge prijzen vroeg, belde De Beer een willekeurige fabriek in Italië. Hij bleek meteen de juiste aan de lijn te hebben. Hij wist bovendien het alleenrecht op die kasten in Nederland te bedingen. Daarbij ging hij de samenwerking aan met Stomerij Dingjan in Leiden die ook desinfectiekasten zocht vanwege de vraag vanuit ziekenhuizen Zij richtten samen een nieuw bedrijf op: Ozon Desinfectiekasten. Binnen een week waren de eerste tien bestelde kasten al verkocht.
Een viroloog in Leiden test de kasten op hun werking. “Mochten ze niet afdoende werken, dan kunnen we de kasten alsnog gebruiken tegen geurtjes.’’ Intussen kwam het bedrijf in contact met de leverancier van een luchtzuiveraar waarin micro-organismen worden afgebroken met UV-C-licht. Hiervan is al aangetoond dat het werkt tegen het coronavirus. Een aantal ziekenhuizen gebruikt dit licht al voor de desinfectie van oppervlakten. De Beer wil het ook gaan gebruiken voor de desinfectie van openbare ruimten en voor toepassing bij bedrijven, scholen, theaters en horeca, zoals voor de desinfectie van bestek.

Dennis tot slot: “Het is de vraag of en wanneer onze klanten terugkomen. Zolang dat duurt kunnen we het verlies hopelijk compenseren met onze nieuwe activiteiten.’’

Uit de krant