Afbeelding
HISTORISCH LEVEN AAN DE VLIET

Elektriciteit in Lommeroord

Actueel 361 keer gelezen

Leidschendam - Toen de Veurse buitenplaats Lommeroord in 1907 nieuwe bewoners kreeg, wensten zij minimaal de luxe en het comfort die ze in hun vorige woning ook hadden. Daarbij hoorde ook elektriciteit en daartoe diende destijds bij B & W toestemming te worden aangevraagd omdat in het landelijk buitengebied de nodige draadpalen moesten worden geplaatst.

Door F.J.A.M. van der Helm

De welgestelde Pieter Lensvelt moet vast en zeker enthousiast zijn geweest over de locatie van zijn nieuwe woning, maar erg veel interesse in de architectuur van de oude buitenplaats zal hij niet hebben gehad. Kort na de aankoop ging de riante woning volledig op de schop. De Scheveninger Lensvelt had geen zin in het vervallen buiten en zag meer heil in een eigentijds landhuis. De naam van de buitenplaats veranderde hij dan ook in Carolinenhof

Het landhuis aan de Voorburgseweg te Veur was landelijk gelegen. Dat had zo zijn voor- en nadelen. De natuur en de rust zullen zeker als voordelen hebben gegolden voor de keuze op deze vestigingsplaats, doch het comfort was uit de tijd en ouderwets. Het gemis aan elektriciteit was voor Lensvelt een reden om de boel drastisch te laten verbouwen.

De dorpskernen van Veur en Voorburg waren voldoende aangesloten op het elektriciteitsnet, maar voor de buitengebieden was dat nog niet altijd het geval. Bij elektriciteit moet vooral worden gedacht aan lamplicht ter vervanging van de olielamp. Stopcontacten waren nauwelijks te vinden in huizen want er waren ook nog geen elektrische apparaten. Het ging hoofdzakelijk om de lamp en de schakelaar.

Lensvelt had de Elektriciteit-Maatschappij Voorburg in de armen genomen om de klus te klaren. Het elektriciteitsbedrijf dat eerst in de Herenstraat was gevestigd, verhuisde vanwege verdere expansie naar de Achterweg. Het waren gouden tijden voor dit jonge bedrijf, dat inmiddels de nodige kennis in huis had. Het grote voordeel van elektriciteit lag vooral in de kleinere kans op brand. Omgevallen olielampen waren geregeld de oorzaak voor een fikse brand in de huizen met veel spelende kinderen. Ook met het bijvullen ging er geregeld wat mis.

Om de elektrische voorzieningen in de vernieuwde buitenplaats brandend te krijgen moest het huis worden aangesloten op het elektriciteitsnet. De eerste stap daartoe was vergunning vragen aan de Veurse bestuurders om de nodige palen te mogen plaatsen, waarlangs de elektriciteit werd vervoerd. Het Voorburgse bedrijf zette de situatie in een bewaard gebleven brief uiteen en wees ook op het belang van de bewoners om massaal aangesloten te worden op deze nieuwe nutsvoorziening.

Hoeveel palen er geplaatst moesten worden blijkt helaas niet uit de correspondentie. De kabel moest getrokken worden vanaf de ‘Veursche paal’ tot aan Lommeroord. Als dat de grenspaal is aan de Looierslaan dan is de afstand te doen en zal de rekening meegevallen zijn!

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant