(foto: gemeente LV).
(foto: gemeente LV).

Containertuintjes tegen zwerfvuil

Actueel 416 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Deze week heeft de gemeente 15 containertuinen aangelegd: mini-tuintjes rondom ondergrondse afvalcontainers. De tuintjes zijn een vriendelijke manier om het plaatsen van afval naast containers tegen te gaan. Daarnaast zorgen ze voor extra groen in de straat.

Helaas gooit niet iedereen z’n afval altijd in de ondergrondse container. De mini-tuintjes moeten voorkomen dat het (illegaal) ernaast geplaatst wordt. “In onze gemeente hebben we eerder een proef gedaan met containertuintjes van kunstgras met plastic bloemen, deze tuintjes zijn effectief gebleken. De plantjes zijn nu echt, daarmee willen we bijdragen aan een schone en meer natuurlijke omgeving. De verwachting is dat deze proef daarom nog succesvoller wordt”, aldus Astrid van Eekelen, wethouder duurzaamheid.

De tuintjes zijn geplaatst op locaties waar ze een meerwaarde hebben in de versteende omgeving, zoals de Van de Wateringelaan en het Van Faukenbergeplein in Voorburg en de De Jagerstraat in Leidschendam. Nadine Stemerdink, wethouder water en groen: “Elke vierkante meter steen die we kunnen vergroenen is welkom. Meer groen is goed voor de natuur, het houdt regenwater vast en zorgt voor een prettiger leefklimaat.” 

De containertuintjes zijn gemaakt van aluminium profielen en gevuld met sedum. Deze bodembedekkende plantjes zijn sterk en kunnen goed tegen droogte. De plantjes bloeien meestal wat later in de zomer met kleine bloemen. Ze vormen een fijne leefomgeving voor vlinders, hommels en bijen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit.

Inzameling en verwerking van afval In onze gemeente zorgt Avalex voor het inzamelen en verwerken van afval en handelt eventuele afvalklachten af. Het laatste nieuws rondom de afvalinzameling van Avalex staat op www.avalex.nl.

Uit de krant