Charles Alphonse du Fresnoy (1611 - 1668): 'Aeneas and Dido' (foto: collectie: Nationaal Museum, Warschau).
Charles Alphonse du Fresnoy (1611 - 1668): 'Aeneas and Dido' (foto: collectie: Nationaal Museum, Warschau).

Huygens Festival 2020: Toon de liefde

Actueel 333 keer gelezen

Voorburg - Het thema van het Huygens Festival 2020 in het tweede weekend van september is ’Toon de liefde’. De wereld bleef door corona even stil staan, maar we pakken nu de draad weer op en gaan weer door waar we gebleven zijn voor corona. Hoewel… ons leven zal misschien niet meer helemaal hetzelfde zijn. 

Dirigent Peter Janka is een muzikale duizendpoot die zich niet beperkt tot één muziekstijl. Hij studeerde theorie van muziek, zang, piano en accordeon (conservatorium Maastricht), orkest- en koordirectie (Koninklijk Conservatorium Den Haag) tot muziekwetenschappen (Universiteit Utrecht). Met een tangokwintet reisde hij door West-Europa, hij heeft operettes en opera’s gedirigeerd, prachtige missen gedaan, jonge musici begeleid, en nog vele dingen meer. Voor het Huygens Festival 2020 was hij gevraagd om de opera Dido en Aeneas van Henry Purcell te gaan brengen. Totdat het coronavirus de kop op stak. De (muzikale) veerkracht van Peter Janka kwam vervolgens goed van pas:

“Vorig jaar werd ik benaderd door het Huygens Festival of ik wilde meedenken over een mooie invulling van de opera-avond op zaterdag 12 september 2020. Natuurlijk wilde ik dat! Voor corona was ik vol enthousiasme bezig met de voorbereiding van Dido en Aeneas, samen met barokensemble Concerto Valiante onder leiding van Leonardo Valiante. Er werd contact gelegd met de Dutch Don’t Dance Division, er werden audities gepland en we hadden er ontzettend veel zin in. En toen kwam corona. In één klap was alles anders. Niets kon en mocht meer. Gelukkig ging niemand bij de pakken neerzitten en al snel was er een lichtpuntje. In september mogen we weer met meer mensen bijeen en mag er weer gemusiceerd worden. Ik kreeg de gelegenheid om een alternatief programma te maken en die kans greep ik met beide handen aan. Het spreekt voor zich dat Leonardo Valiante nauw betrokken is geweest bij het programma. We hebben onze ‘koppen’ bij elkaar gestoken, uiteraard op afstand, en hebben de (on-)mogelijkheden uitvoerig tegen het licht gehouden.

Het programma bestaat uit barokmuziek en modernere stukken. In sommige moderne stukken is de barokinvloed duidelijk hoorbaar. We laten u genieten van muzikale juweeltjes, waarvan vele u bekend in de oren zullen klinken en die soms een eigen twist hebben gekregen. U zult stukken horen van Monteverdi tot Piazzolla. We geven bovendien een heel klein voorproefje van de opera Dido en Aeneas, die nu voor het het Huygens Festival 2021 staat geprogrammeerd.

Veel mensen zijn zich ervan bewust dat mens en natuur niet maakbaar zijn en dat we er zorgvuldiger mee om moeten gaan. In de Oude Kerk in het Huygenskwartier Voorburg is plaats voor 100 mensen, maar u hoeft niets te missen: de uitvoering wordt gestreamd.”

Uit de krant