Logo hetkrantje-online.nl
Schrijver Peter den Hollander,oud-docent Nederlands van zowel het Maartenscollege als het Daltoncollege (foto: Mark Uyl).
Schrijver Peter den Hollander,oud-docent Nederlands van zowel het Maartenscollege als het Daltoncollege (foto: Mark Uyl).
LOKALE SCHRIJVERS

Peter den Hollander schrijft al sinds zijn jeugd

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - In de serie Schrijvers in Leidschendam-Voorburg deze week een artikel over Peter den Hollander.

Peter is geboren en getogen in Voorburg en oud-docent Nederlands van zowel het Maartenscollege als het Daltoncollege. Na een paar decennia Scheveningen, is hij nu weer terug in Voorburg.

Peter schrijft al sinds zijn jeugd, vertelt hij. Hij heeft ooit een boek geschreven dat Holm Cherlock heette, de verwijzing is duidelijk. En eigenlijk heeft Peter de traditie van schrijven met verwijzing naar andere kunstwerken vijf jaar geleden weer opgepakt. In zijn serie, die hij vanwege dit interview 'Verwijzingen' noemt, heeft hij een roman geschreven waarin de avonturen van Odysseus in een modern jasje zijn gestoken. In de roman Nimeni spelen Lolita van Vladimir Nabokov en L'Amant van Marguerite Duras een rol.

En in zijn laatste roman Memoires van Hendrikus Johannes Gustav Faust jr. heeft hij de roman Mefisto van Klaus Mann en het toneelstuk van Goethes verwerkt. Peter zegt dit te doen omdat hij op deze manier klassiekers weer onder de aandacht wil brengen. Zo is hij thans bezig het verhaal Blokken van Bordewijk in een eigentijdse versie te vertalen. Het creatief schrijven doet Peter in de late avond en vroege ochtenduren. Hij schrijft een versie waarin hij de grote lijnen van het verhaal vertelt. Hij wil eerst zijn ideeën op papier zetten, voordat hij er op taalniveau mee aan de slag gaat. Die tweede fase, zo zegt hij, kost de meeste tijd: zeg ik wat ik wel zeggen en begrijpen de lezers dat ook? Voor hem geldt het adagium: 1% inspiratie en 99% transpiratie.

Peter heeft lang gewacht met het schrijven van echte proza; hij wilde eerst levenservaring opdoen, zijn jeugd was vrij rustig op de Spinozalaan in Voorburg. Om het avontuur op te zoeken vertrok hij halverwege de jaren '70 naar Frankrijk om op een boerderij te werken en was hij zomerkampleider in Amerika. Deze reizen hebben hem stof gegeven om romans te schrijven. Veel van wat hij beleefd heeft, komt in zijn boeken terug. Het zijn geen biografieën, zegt hij, maar een rode lijn van eigen belevenissen is in de boeken wel terug te vinden.

Sinds hij in Voorburg woont, heeft hij zijn eigen uitgeverij. Zijn pogingen om zijn werk bij grote uitgeverijen uit te geven, staakte hij omdat hij zijn manuscripten telkens onbeargumenteerd terugkreeg. Zijn uitgeverij telt op dit moment 15 redacteuren. Als er een manuscript ingezonden wordt, wordt dit door drie redacteuren beoordeeld en krijgt de schrijver in spe beargumenteerde feedback. Zo weet de aspirant-schrijver of zijn manuscript publiceerbaar is en of er nog werk aan verricht moet worden.

Op de vraag hoe Peter zijn toekomst ziet, vertelt hij dat hij zijn laatste roman 'Memoires van Hendrikus Johannes Gustav Faust jr.' aan een vijftal Duitse uitgevers heeft gezonden, wellicht dat een van hen het oppikt. 

Het werk van Peter is bij zijn uitgeverij verkrijgbaar via www.inderietenstoel.nl.

Meer berichten