Logo hetkrantje-online.nl
De gemeente houdt o.a. meer rekening met de verschillen tussen huishoudens bij de verdeling van de individuele inkomenstoeslag.
De gemeente houdt o.a. meer rekening met de verschillen tussen huishoudens bij de verdeling van de individuele inkomenstoeslag.

Gemeente: 'Werken loont ook als je uitkering hebt'

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Alle inwoners met een bijstandsuitkering gaan er sinds 2019 in besteedbaar inkomen op vooruit wanneer zij werk vinden. Dat bijkt uit onderzoek van bureau KWIZ naar de effecten van het nieuwe minimabeleid dat de gemeente sinds 1 januari 2019 uitvoert.

Wethouder Nadine Stemerdink: “Ik ben er trots op dat het minimabeleid er nu voor zorgt, dat werken voor al onze inwoners weer loont. Werk geeft een mens dagritme, voldoening en sociale contacten. Door de coronacrisis komen meer mensen in de bijstand. We zetten ons in om deze mensen zo snel mogelijk weer naar een baan te begeleiden. Want werken loont!”

Eerder kregen sommige huishoudens te maken met een armoedeval wanneer zij vanuit de bijstand gingen werken. Er bleef dan minder geld over, omdat toeslagen en gemeentelijke regelingen lager werden zodra de inkomsten stegen. Nu houdt de gemeente onder andere meer rekening met de verschillen tussen huishoudens bij de verdeling van de individuele inkomenstoeslag. 

De financiële situatie van een gezin met jonge kinderen is anders dan die van een gezin met kinderen van 12 jaar of ouder. Door huishoudens die het minst te besteden hebben meer toeslag te geven en huishoudens met meer besteedbaar inkomen iets minder, loont werken weer voor alle inwoners, volgens de gemeente. Die gaat het minimabeleid nu verder verbeteren om de zelfstandigheid van inwoners te bevorderen.

De gemeente probeert de bekendheid van minimaregelingen, met name die van de Ooievaarspas, onder volwassenen te vergroten. De Ooievaarspas wordt namelijk vooral gebruikt door kinderen (naar schatting 91%) en veel minder door volwassenen (naar schatting 27%).

Meer berichten