Logo hetkrantje-online.nl
Boerenprotest bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan de Overgoo in Leidschendam (foto: Sebastiaan Barel).
Boerenprotest bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) aan de Overgoo in Leidschendam (foto: Sebastiaan Barel).

Protesterende boeren doen ook CBL-kantoor in Leidschendam aan

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Protesterende boeren deden op hun ‘tournee’ door het land ook Leidschendam aan. Zij kwamen verhaal halen bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhanel (CBL) aan de Overgoo in Leidschendam.

Volgens actiegroep Farmers Defence Force was dat donderdagavond pas besloten en kwam de actie voor velen dus als een verrassing. Niet bekend is of het gemeld is aan de politie, maar de optocht met trekkers, waarvan velen uit de Achterhoek, kon sowieso niet onopgemerkt blijven en werd door de politie nauwlettend in de gaten gehouden en begeleid. Een groep van tussen de 50 en 60 boeren op trekkers verzamelden zich eerder op vrijdag bij Snowworld in Zoetermeer, om daar vandaan naar het CBL in Leidschendam te rijden.

De afgelopen tijd voerden boeren al op verschillende plaatsen in het land actie. Ze protesteren niet alleen tegen het stikstofbeleid van het kabinet, waaronder de verplichting om ander veevoer te gaan gebruiken, maar ook omdat zij vinden dat zij te lage prijzen die zij voor hun producten krijgen. Verder vinden zij dat de vele milieumaatregelen hun voortbestaan bedreigen.

Het CBL is in gesprek gegaan met de boeren en heeft met de boeren afgesproken gezamenlijk een nieuw Voedselcollectief op te richten. Het CBL heeft daarnaast een dringend beroep gedaan op het kabinet en de boeren om samen tot een oplossing te komen in de stikstofcrisis. “Blokkades van distributiecentra leiden tot forse schade voor supermarkten, terwijl zij geen onderdeel zijn van de stikstofdiscussie. De klant is uiteindelijk de dupe als die geconfronteerd wordt met lege schappen.”

Wel vindt het CBL dat elke schakel in de voedselketen een goede boterham moet kunnen verdienen, ook als de kosten door overheidsmaatregelen en maatschappelijke eisen steeds hoger worden. Het CBL heeft daarom voorgesteld met alle ketenpartners in gesprek te gaan in een Voedselcollectief. In dit Voedselcollectief moeten alle ketenpartners samen kijken naar hoe Nederland in de toekomst een sterke en duurzame voedselsector kan behouden, zowel voor Nederlandse afnemers als voor de exportmarkt die 80% van de agrarische productie afnemen. 

De boeren hebben hun demonstratie bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vrijdag aan het einde van de middag beëindigd.

Aanhouding
Enige tijd later heeft de politie wel een 39-jarige man uit Oost Gelre aangehouden die weigerde de aanwijzingen van een politieagent op te volgen. De man, een boer, maakte deel uit van een groep boeren die actie had gevoerd bij het CBL in Leidschendam. Terwijl ze onderweg waren, constateerden de politieagenten dat de boeren afweken van de afgesproken route. Daarop werd de groep staande gehouden en kregen de boeren het verzoek om zich aan de afgesproken route te houden.

Een van de boeren weigerde dit en stapte in zijn tractor, waarna hij in de richting van een motoragent reed. Hierdoor voelde een motoragent zich dusdanig bedreigd, dat hij zich genoodzaakt zag om zijn vuurwapen te trekken, waarna de bewuste boer zijn tractor tot stilstand bracht en hij kon worden aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De politie onderzoekt het incident.

Meer berichten