Logo hetkrantje-online.nl
HTM tramlijn 6 halte Leidschendam (foto: pr).
HTM tramlijn 6 halte Leidschendam (foto: pr).

Nieuwe trams en plannen voor openbaar vervoer positief voor Leidschendam-Voorburg

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg telt veel forenzen. Goed openbaar vervoer is daarom een belangrijke voorziening. De nieuwe vervoerplannen van de drie vervoerders EBS, HTM en RET voor 2021 zijn voor onze gemeente positief. 

De capaciteit van tramlijnen 2 en 6, metrolijn D en buslijn 24 wordt uitgebreid. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) heeft daarnaast bekend gemaakt dat er vanaf 2026 nieuwe comfortabele trams gaan rijden op lijn 6. Wethouder Astrid van Eekelen: “Ik ben blij met de regionale investeringen die we samen met de MRDH in ons openbaar vervoer doen. De haltes en trams worden gelijkvloers en daardoor nog beter toegankelijk voor alle inwoners.”

Uitbreiding lijnen met extra ritten
Om op bepaalde dagen en tijden meer reizigers te kunnen vervoeren, gaan tramlijnen 2 en 6 extra ritten rijden tijdens de koopavonden (donderdag), in het weekend en in de zomer. Reizigers van en naar Den Haag als ook bezoekers en werknemers van Westfield Mall of the Netherlands kunnen hier gebruik van maken. Buslijn 24 gaat vaker rijden en metrolijn E krijgt in de spits versterking van lijn D die extra ritten tussen Rotterdam Centraal en Pijnacker Zuid gaat rijden.

Al deze maatregelen dragen bij aan meer comfort voor de reiziger van en naar Leidschendam-Voorburg.Wethouder Astrid van Eekelen: “We vinden het belangrijk dat alle inwoners dichtbij een tram-, bus- of metrohalte wonen. Wij hebben aandacht gevraagd voor meer openbaar vervoer op maat. Zo hebben we de MRDH onze wens kenbaar gemaakt voor een extra tramhalte nabij Overgoo, zodat ook Leidschendam-Zuid goed bereikbaar blijft met openbaar vervoer.”

De nieuwe dienstregeling gaat op 13 december 2020 in. De vervoersbedrijven EBS, HTM en RET zullen in aanloop naar de nieuwe dienstregeling hierover verder communiceren naar inwoners en reizigers. Mocht de coronacrisis daartoe aanleiding geven, wordt de dienstregeling aangepast.

Verbeteringen nieuwe trams
Vanaf 2026 gaan er nieuwe trams rijden op lijn 6, tussen Leidschendam-Noord, Mariahoeve, Den Haag Centraal en Den Haag Leyenburg. De rails en haltes moeten geschikt worden gemaakt voor de nieuwe bredere trams. Verschillende tramlijnen in de regio Den Haag zijn al aangepast of worden dat de komende jaren. Nieuwe trams kunnen meer reizigers vervoeren dan de huidige rood met beige trams. De tram en halte worden gelijkvloers waardoor instappen gemakkelijk en snel gaat.

De reiziger krijgt op de halte, in de tram en online actuele reisinformatie. Via 6 schermen in de tram krijgen reizigers ook informatie over bijvoorbeeld vertrektijden van aansluitende treinen. Met de nieuwe OV-chipkaartlezers om in- en uit te checken is, behalve de prijs van de rit, ook het resterende saldo van de kaart aangegeven.

Meer berichten