Logo hetkrantje-online.nl
(foto: Voorlichtingopscholen.nl).
(foto: Voorlichtingopscholen.nl).

Steeds meer fraude met Whats-App

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De laatste tijd krijgt de politie in Leidschendam-Voorburg heel veel meldingen binnen van zogenaamde WhatsApp fraude.

Krijg je een code binnen via WhatsApp en vraagt een van je contacten vervolgens deze door te sturen omdat deze niet voor jou was bedoeld? Grote kans dat criminelen daarna je account hacken en misbruiken om geld los te peuteren bij je vrienden of familie. Deleten dus…

Dit is namelijk een van de vormen van WhatsApp-fraude, ook wel vriend-in-noodfraude genoemd. Hierbij krijg je via WhatsApp een dringend verzoek van een vriend(in), familielid of bekende om snel geld over te maken. In werkelijkheid komt het appje van een oplichter die zich voordoet als een bekende die je op slinkse wijze geld wil aftroggelen. 

Deze vorm van fraude komt op WhatsApp verreweg het meeste voor, maar kan ook plaatsvinden via e-mail, SMS, Snapchat en Telegram. De afgelopen maanden is deze fraudevorm flink toegenomen. 

Als je hieraan meewerkt, volgt er vaak een tweede verzoek. Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. De vriend in kwestie is zich van geen kwaad bewust. 

Krijg je een code binnen via WhatsApp? Stuur deze dan nooit door. Het kan bijvoorbeeld gaan om de verificatiecode van jouw account. Met deze code geef je een cybercrimineel volledige toegang tot jouw WhatsApp.

En krijg je een verzoek om geld over te maken? Doe dit niet voordat je iemand ook echt even hebt gesproken”.

Meer berichten