Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

BOEREN

  •   keer gelezen   Actueel

Rond mijn zesde gingen we met gezin jaren achtereen naar Ommen. Daags daarvoor zetten mijn vader en ik onze fietsen op de trein. Het gele plaatje op achterspatbord vermeldde onze achternaam. In Ommen haalden we onze fietsen uit het daar voor bestemde depot.

We reisden naar Ommen per trein. Zo`n ouderwetse wormvormige. Tot Dalfsen, daarna overstappen op stoptrein naar Ommen. Ons smaakvolle pension heette ‘Anna`s Hoeve’ van de familie Flierjans. Die vakanties zijn nimmer van mijn harde schijf gewist. Ommen, dorp van Reinier Paping. IJs, u weet wel.

Tegenover Anna`s Hoeve lag een weiland. Daar graasden koeien van boer Bats. Een (in mijn ogen, toen) oudere man in blauwe overall, pet en klompen. Boer Bats, een traditionele boer. Niet spraakzaam en als hij iets zei, verstond ik het niet. Zie hem nóg dwalen tussen zijn koeien. Handen op de rug.

Boer Bats voldeed aan het beeld dat wij stadse mensen van het platteland hadden. Gezellig, kleinschalig, kneuterig en omgeven door een bouquet aan agrarische odeurs als hooi, stront en vers gras. Stipt om 5 uur `s middags kwam boer Bats zijn koeien melken. We mochten het ook proberen, maar durfden niet. Wij hadden thuis melkflessen van de Sierkan, dat voldeed.

De boer nu. Niets rest van mijn authentieke schets over boer Bats. Kroniek van wat ooit voor een jochie uit Den Haag iets mythisch had. Iets van ver weg, dorps en gemoedelijk. Gelijk een ouderwetse schoolplaat. Dat ‘mijlenver weg’ van toen bedroeg slechts 174 km. Toen, een wereldreis vol zenuwen voor een zesjarige met bloempotkapsel en pofbroek.

Onze kleinkinderen zien andere beelden. Boer Bats blijkt nu een geradicaliseerde agrarische guerrilla van Farmers Defence Force. Traditionele trekker doet dienst als tankwapen en protestsymbool. Boer Bats heet nu woordvoerder en heeft het niet langer over Bertha 3, Dora 1 of Dieke 6. Hij rept nu over ultimatums, harde acties en speerpunten. Gemoedelijk, knus en plattelands zijn vervangen door de 3 b`s: Bokkig, bars en bits.

Boer Bats verzamelde alle koeien om te melken. Verzamelen heet nu mobiliseren. Geen vee, maar boos, opstandig boerenvolk. Niet te beroerd om deuren van overheidsgebouwen in te rammen en doodsverwensingen te uiten.

Boer Bats zei weinig, hij deed. Deel van de moderne boeren voorziet ons nu van ‘statements’ en is niet te beroerd om tegen een opponent te dreigen: “We weten waar je woont!” Dorpsveldwachter maakt plaats voor ME. Melancholisch dialect heet nu appgroep.

Weet niet wie er gelijk heeft. Heb er simpelweg geen verstand van. Vind het gewoon jammer, dat mijn kindbeeld van de boer veranderd is in het beeld van opgefokte Rambo`s op een tractor. Misschien hebben ze wel gelijk en wordt hen onrecht aangedaan. Kan!

Helaas slaat een deel door in hun acties. Ze luisteren zelfs niet meer naar elkaar. Verschillende stromingen. Boer Bats is allang dood. Rest, nostalgie. Hoe hij dit allemaal zou vinden? Hij zou lachen. Lachen? Ja, hoor.

Als een boer met k……….!

Meer berichten