De wethouder opent het bijenhotel achter het voormalige raadhuis van Leidschendam (foto: pr gemeente LV).
De wethouder opent het bijenhotel achter het voormalige raadhuis van Leidschendam (foto: pr gemeente LV).

Wethouder opent bijenhotel achter oude raadhuis

Actueel 387 keer gelezen

Leidschendam - Astrid van Eekelen, wethouder duurzaamheid, opende wooensdagmiddag 22 juli een bijenhotel achter het voormalige raadhuis (gemeentehuis) in Leidschendam.

Kinderen van BSO Vlietkinderen waren daarbij aanwezig. Astrid van Eekelen: “Wij zijn blij met iedere bij in onze gemeente, want ze doen belangrijk werk. Het hotel en de bijvriendelijke bloemen en planten rondom zijn een aantrekkelijke plek waar bijen en andere insecten kunnen schuilen, eitjes leggen en voedsel verzamelen.”

Kinderen van BSO Vlietkinderen in Leidschendam waren betrokken bij het maken van het bijenhotel. Zij hebben geholpen met het vullen ervan. Rondom het hotel is een perkje aangelegd met bloemen en planten waar veel insecten op afkomen. Astrid van Eekelen: “We hopen dat deze plek bijdraagt aan de biodiversiteit in de gemeente.”

De gemeente heeft afgelopen jaren op meerder plekken insectenhotels in Leidschendam-Voorburg geplaatst. Astrid van Eekelen: “Als gemeente helpen we graag alle insecten en in het bijzonder de wilde bijen. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de bijenpopulatie in Nederland.”

Door de verstening van steden en dorpen en de intensieve landbouw hebben bijen te weinig voedsel en nestgelegenheid. Daardoor lopen de aantallen de laatste jaren achteruit; de helft van alle 364 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Bijen bestuiven tachtig procent van de gewassen: de aardbeien onder de slagroom, de appel in de taart en de tomaat in de salade. Die groeien alleen als de bloemen ervan worden bestoven. Daarom zijn wilde bijen cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Een echte stadsbij die het bijenhotel achter het raadhuis in Leidschendam misschien zal bezoeken, is de Grote Wolbij. Op diverse plekken binnen onze gemeente voelt deze bij zich al aardig thuis. Het is een bijzonder beestje: door de geelzwarte kleur en het zwevende vliegen, wordt ze vaak verward met een wesp of zweefvlieg, maar is dat dus niet.

De bij maakt graag gebruik van alle stadse luxe; ze kan haar intrek nemen in een insectenhotel, maar gebruikt ook spleten in metselwerk, dood hout of een leegstaande bloempot of houtstapel om in te nestelen.

Ook de Grote Wolbij helpen? Plant dan Ezelsoren, Hartgespan of bijvoorbeeld Bosandoorn in de (gevel)tuin aan. Dat zijn haar favoriete planten. Kijk op www.nederlandzoemt.nl voor meer informatie over bijen en hoe u hen kunt helpen in hun voortbestaan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant