Logo hetkrantje-online.nl
De 'Tsjechische egel' die eerst bij station Voorburg stond en via een boer aan het Wilsveen in Leidschendam in het museum terecht gekomen is (foto: Atlantikwall Museum).
De 'Tsjechische egel' die eerst bij station Voorburg stond en via een boer aan het Wilsveen in Leidschendam in het museum terecht gekomen is (foto: Atlantikwall Museum).

Voorburgse anti-tankversperring naar Atlantikwall-museum

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Vorige week heeft het Atlantikwall-museum Hoek van Holland een ‘Tsjechische egel’ vanuit Leidschendam gekregen.

Deze versperring vindt zijn oorsprong in Tsjecho-Slowakije bij de Duits-Tsjechische grens in het interbellum. Nadat Duitsland Tsjechië had veroverd werd deze versperring op grote schaal gebruikt door de Wehrmacht, ondermeer bij de verdedigingswerken van de Atlantische muur. Ook in Rusland werd deze versperring daarna veel gebruikt als anti-tankverdediging.

Het is geen standaard ‘Tsjechische egel’ die het museum heeft gekregen, maar een kleine geïmproviseerde variant daarvan. De versperring is gemaakt van spoorstaven en heeft in de oorlog bij het station in Voorburg gestaan.

Na de oorlog wilde men de versperring verschroten. Gelukkig wist een boer uit Wilsveen (Leidschendam-Voorburg) dat te voorkomen en gaf het een andere bestemming. Hij zette de versperring in de wei, zodat het vee van de boerderij ertegenaan kon schuren als ze jeuk hadden.

Een paar weken geleden werd contact opgenomen met het museum of er interesse was. Voorzitter Cor Quist reageerde enthousiast: " We hadden nog geen Tsjechische egel en zijn blij dat we deze aan de collectie kunnen toevoegen. We zoeken altijd naar zulke objecten en gelukkig is deze versperring niet naar het oud ijzer is gegaan, maar naar het museum". De versperring krijgt een mooie plaats naast de andere versperringen bij de bunker aan de Badweg in Hoek van Holland.

Het museum zoekt nog oude foto's van vergelijkbare versperringen, zoals het object dat bij het Voorburgse station heeft gestaan. Als mensen nog beeldmateriaal hebben kunnen zij een e-mail sturen naar reacties@atlantikwall-museum.nl

Meer berichten