Boerencantate J.S. Bach maakt stop op Molenwei
Logo hetkrantje-online.nl
De Haagse sopraan Klaartje van Veldhoven legt een link met de Boerencantate van Bach die zo’n ruime 250 jaar geleden werd geschreven en het boerenleven van nu (foto: Mark Engelen).
De Haagse sopraan Klaartje van Veldhoven legt een link met de Boerencantate van Bach die zo’n ruime 250 jaar geleden werd geschreven en het boerenleven van nu (foto: Mark Engelen).

Boerencantate J.S. Bach maakt stop op Molenwei

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Van een geslaagde toneelvoorstelling met Bram van der Vlugt naar een Boerencantate van Bach in september. Op Buitenplaats Molenwei wordt de komende weken nog alles uit de kast gehaald om bezoekers gedurende de nazomer ontspanning te bieden in het buitengebied.

In deze roerige tijden, waarin er zoveel concerten en projecten gecanceld zijn, is de Haagse sopraan Klaartje van Veldhoven gaan kijken naar wat er wel kan, binnen de beperkingen die nu gelden. Klaartje kwam op het idee om de Boerencantate, oftewel ‘Cantate Burlesque’ van J.S. Bach uit te voeren, in een mini versie, met 2 zangers, accordeon en cello.

In augustus en september reist de karavaan van de Boerencantate door het land en maakt op 4 september van 17.00 tot 17.45 uur een stop bij Molenwei aan de Stompwijkseweg (tegenover De Drie Molens) in Leidschendam.

In de kameropera-versie wil Klaartje de muziek zo dicht mogelijk bij de mensen brengen, op erven van boerderijen en buitenverblijven, waar ruimte is om het publiek met 1,5 meter afstand te laten zitten.

Hiermee legt ze een link met de Boerencantate van Bach die zo’n ruime 250 jaar geleden werd geschreven en het boerenleven van nu. Met de Boerencantate neemt ze het publiek mee naar de humor van het boerenleven uit de 18e eeuw.

De Boerencantate is een cantate burlesque, een geestige kluchtige mini opera van 30 minuten waarin alle aardse genoegens voorbij komen van het boerenleven, door J.S Bach verpakt in populaire deuntjes uit de 18e eeuw.

Het muziekstuk heeft de kwaliteit van Bach, met een aanspreekbaarheid die het ook aantrekkelijk maakt voor een breed publiek.
Twee zangers, een accordeonist en een cellist nemen je op Buitenplaats Molenwei mee naar het platteland van drie eeuwen terug. Met Klaartje van Veldhoven, zang, Mattijs van de Woerd, bariton, Renée Bekkers, accordeon en Benjamin Glorieux, cello.

De compositie gaat over een niet nader benoemde boer die samen met zijn vrouw Mieke de oneerlijke praktijken bespot van de belastingontvanger Dieskau. De cantate wordt in een Nederlandse vertaling uitgevoerd, zodat het goed te volgen is voor een groot publiek. De cantate wordt gezongen in het Nederlands en duurt 45 minuten. Een kaartje (incl. consumptie) kost €15.

Tussen de concerten door kunnen gasten deelnemen aan een Boerenerfdiner. Concert- en dinerkaarten voor 4 september zijn te bestellen op de website en Facebookpagina van Buitenplaats Molenwei of de concertagenda van sopraan Klaartje van Veldhoven.

Meer berichten