De mogelijke rol van ventilatie in gebouwen bij de verspreiding van het coronavirus is een groeiende bron van zorg.
De mogelijke rol van ventilatie in gebouwen bij de verspreiding van het coronavirus is een groeiende bron van zorg.

Vragen D66 over luchtbehandeling in scholen

Actueel 265 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - D66 wil weten hoe het is gesteld met de luchtbehandelingssystemen in scholen in Leidschendam-Voorburg en heeft het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg daar vragen over gesteld.

De mogelijke rol van ventilatie in gebouwen bij de verspreiding van het coronavirus is een groeiende bron van zorg. Dit mede naar aanleiding van een fors aantal coronabesmettingen in een verpleeghuis in Maassluis, mogelijk veroorzaakt door het luchtbehandelingssysteem dat lucht recirculeert. In deze coronacrisis is het van groot belang dat men in (school)gebouwen niet besmet wordt als gevolge van een aangebracht luchtbehandelingssysteem. De gemeente Leidschendam-Voorburg is daar verantwoordelijk voor.

Nu de lessen binnenkort weer gaan starten, vindt D66 het van groot belang dat in ieder geval het luchtbehandelingssysteem in een schoolgebouw op orde moet zijn en dat dit geen gevaar oplevert voor leerlingen, docenten en medewerkers. Overigens is de kwaliteit van het binnenklimaat op scholen voor de uitbraak van het coronavirus al een zorg: een slecht binnenklimaat heeft invloed op leerprestaties en ziektes van kinderen.

Daarom wil D66 dat het college informatie geeft over de aanwezige ventilatiemogelijkheden op scholen en /of systemen in de schoolgebouwen in Leidschendam-Voorburg, waarbij ook sprake is van warmteterugwinning of recirculatie van lucht of luchtverversing.

Verder wil de fractie weten wanneer er voor het laatst onderzoek is uitgevoerd naar de luchtkwaliteit op de scholen en vraagt of het college bereid is nieuw onderzoek te doen naar de luchtkwaliteit in de schoolgebouwen in Leidschendam-Voorburg en de eventuele (financiële) consequenties te aanvaarden.

Uit de krant