De Reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg zorgt voor de bewaking - per boot en aan de kant (op de strandjes) - in recreatiegebied Vlietland in Leidschendam (foto's: pr Reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg).
De Reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg zorgt voor de bewaking - per boot en aan de kant (op de strandjes) - in recreatiegebied Vlietland in Leidschendam (foto's: pr Reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg).

Bijkomen voor Reddingsbrigade na periode van grote drukte

Actueel 1.074 keer gelezen

Leidschendam - Nu de bijna twee weken durende hittegolf voorbij is en de Reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg in een wat rustiger vaarwater terecht is gekomen, maken de lifeguards de balans op van een drukke periode.

Wie de afgelopen weken, met het mooie weer, richting recreatie gebied Vlietland is gegaan heeft ze vast zien varen of rond zien lopen: de lifeguards van de reddingsbrigade. Gedurende de zomermaanden houden de lifeguards van reddingsbrigade Leidschendam-Voorburg toezicht en verlenen hulp op het water en aan de kant in het gebied. Door het mooie weer hebben zij de afgelopen weken te maken gehad met topdrukte. Daarnaast kiezen veel mensen er dit jaar voor om thuis te blijven en zoeken met het mooie weer dan ook de verkoeling van het water op. Kortom drukke weken voor de reddingsbrigade.

"Op de dagen dat onze post open is houden onze lifeguards toezicht, spreken het publiek preventief aan en verlenen hulp waar dat nodig is’’ legt Patrick Hoogweg, bestuurslid van de reddingsbrigade, uit. "In principe zijn wij preventief aanwezig en zijn vooral bezig om problemen vroegtijdig te signaleren. Daarnaast helpen wij het publiek met dienstverleningen zoals het slepen van vaartuigen met motorpech en het verlenen van EHBO bij kleine ongevallen. Verder geven wij advies hoe mensen veilig in het gebied kunnen recreëren. Deze zomer hebben wij al bijna 200 hulp- en dienstverleningen uitgevoerd. Gelukkig is het overgrote deel hiervan kleine EHBO gevallen en dienstverleningen aan bijvoorbeeld motorboten."

"Al onze lifeguards zijn vrijwilligers’’, vertelt Hoogweg. "Iedereen doet het naast zijn reguliere baan. Wij zijn allemaal lid van de vereniging Reddingsbrigade Leidschendam. Dit zorgt voor een hele fijne en diverse groep mensen die vanuit verschillende velden expertise met zich meebrengen. Zo lopen er onder andere bij ons managers, leerkrachten, verpleegkundigen, studenten, monteurs en ICT’ers rond. Deze mix maakt dat de reddingsbrigade een leuke diverse vereniging is, maar wel met een verantwoorde taak."

De lifeguards volgen, allemaal in hun vrije tijd, de benodigde opleidingen om hun vrijwilligerswerk uit te voeren. Hieronder valt bijvoorbeeld het halen en bijhouden van een EHBO-diploma, het leren van redding technieken in het water en, na enige tijd meelopen, het varen met de boten. "Wij geven onze vaartrainingen intern en volledig afgestemd op het werk dat wij doen. Op het moment dat het er om spant moeten we er van op aan kunnen dat iedereen precies weet wat er gedaan moet worden", benadrukt Hoogweg. Daarnaast doen de lifeguards landelijk examen voor hun internationaal erkende lifeguard diploma’s. Hiermee laten zij zien dat iedereen voldoet aan de wereldwijde standaard op het gebied van waterhulpverlening.

De reddingsbrigade is altijd op zoek naar nieuwe leden om haar belangrijke taak uit te voeren. "Wij zijn al op zoek naar leden vanaf 10 jaar zodat zij , eerst in het zwembad, kennis kunnen maken met ons werk. Verder kan iedereen die affiniteit heeft met water, zwemmen en boten of gewoon houdt van een uitdaging zich aanmelden", geeft Hoogweg aan.

Vanaf september start de reddingsbrigade weer met de zwemtrainingen in zwembad De Fluit. Geïnteresseerden kunnen zich melden via: www.reddingsbrigadeleidschendam.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant