Burgemeester Klaas Tigelaar verricht de eerste worp op de nieuwe jeu-de-boulesbaan bij WZH Schoorwijck in Leidschendam (foto: Ot Douwes).
Burgemeester Klaas Tigelaar verricht de eerste worp op de nieuwe jeu-de-boulesbaan bij WZH Schoorwijck in Leidschendam (foto: Ot Douwes). OT DOUWES

Burgemeester opent jeu-de-boulesbaan bij Schoorwijck

Actueel 428 keer gelezen

Leidschendam - Burgemeester Klaas Tigelaar opende vanmorgen de nieuwe jeu-de-boulesbaan bij WZH Schoorwijck aan de Zaagmolenstraat in Leidschendam.

Gelukkig was het droog weer. Een grote groep bewoners van Schoorwijck had zich bij de hoofdingang verzameld, of alvast plaatsgenomen op een stoel naast de te openen baan. Na eerder uitstellen van de datum vanwege het coronavirus werd de baan nu wel door de burgemeester Klaas Tigelaar geopend.

Er werden wel plastic handschoenen gebruikt om besmetting via de ballen te voorkomen. Na twee toespraken en bloemen voor de dames, die meewerkten om de baan te realiseren, mocht de burgemeester zijn eerste worp doen.

Jeu de boules is een Franse verzamelnaam voor diverse balspelen. Hier gaat het om het spel pétanque. Die naam komt van het Franse woord Pieds Tanqués. De voeten moeten bij het werpen van de boules vlak naast elkaar op de grond staan. De metalen ballen moeten tussen de 0,620 en 0,800 kg wegen met een diameter van 70,5 en 80,0 mm. Het but of cochonet moet van hout zijn met een diameter van 25 tot 30 mm. Met een hapje en een drankje werd de opening feestelijk gevierd.

De aanleg van de baan is mogelijk gemaakt door de organisatie Vlietwensen en de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Uit de krant