Met een klomp aan een hengel, waarmee vroeger het tolgeld vanaf de wal bij schippers werd binnengehaald, werd de sleutel van het brugwachtershuisjes overgedragen (foto: Michel Groen).
Met een klomp aan een hengel, waarmee vroeger het tolgeld vanaf de wal bij schippers werd binnengehaald, werd de sleutel van het brugwachtershuisjes overgedragen (foto: Michel Groen). Michel Groen

Brugwachtershuisjes nieuw leven ingeblazen

Actueel 865 keer gelezen

Voorburg - De provincie Zuid-Holland wil 23 brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming geven. Het huisje bij de Oude Tolbrug in Voorburg is door gedeputeerde Floor Vermeulen van verkeer en vervoer symbolisch overgedragen aan de Stichting Brugwachtershuisjes.

Dit is de eerste van in totaal 23 brugwachtershuisje die worden overgedragen aan de Stichting Brugwachtershuisjes. Volgens de stichting is de overdracht van de brugwachtershuisjes uniek in Nederland. De Stichting gaat de huisjes beheren en zoekt een nieuwe bestemming.

Floor Vermeulen, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, droeg de huisjes vrijdag over aan Frank Moerman van de Stichting Brugwachtershuisjes, die vervolgens de sleutel overhandigde aan de nieuwe huurder van het brugwachtershuisje van de Oude Tolbrug een coachingpraktijk.

De huisjes worden niet meer gebruikt doordat steeds meer bruggen op afstand worden bediend. Ze worden vanaf nu door de provincie geschikt gemaakt voor een nieuwe rol. Het brugwachtershuisje bij de Oude Tolbrug is het eerste pandje uit de reeks dat is opgeknapt en door de Stichting Brugwachtershuisjes wordt verhuurd. In het huisje komt een coaching praktijk, waarbij mensen worden begeleid in het optimaal inzetten van hun talent.

Eerder dit jaar sloot de provincie hiervoor een overeenkomst met de Stichting Brugwachtershuisjes voor een periode van vijf aar met de mogelijkheid om dit vijf keer met een jaar te verlengen. De provincie blijft eigenaar van de huisjes en is verantwoordelijk voor het groot-onderhoud. De Stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beheer en exploitatie en zal de exploitatie uit de huuropbrengst bekostigen. Voor het dagelijks beheer schakelt zij Villex in.

De brugwachtershuisjes zijn een belangrijk element binnen de erfgoedlijn Trekvaarten. Deze provinciale erfgoed lijn vertelt over de Intercity van de Gouden eeuw. Eeuwenlang waren de historische trekvaarten de belangrijkste manier van vervoer, van goederen maar ook van mensen. De trekvaarten zijn van belang geweest voor de economische ontwikkeling van onze oude Hollandse steden. Vooral dankzij provinciale subsidie, heeft de stichting Brugwachtershuisjes de afgelopen jaren meerdere projecten uitgevoerd om dit verhaal meer zichtbaar, beleefbaar en toegankelijk te maken.

Zo zijn er informatiepanelen geplaatst en tentoonstellingen en dichtwedstrijden georganiseerd. Provincie Zuid-Holland koestert haar vaarwegen en het unieke wat er langs staat. De trekvaarten zijn een belangrijk stuk cultureel erfgoed. De brugwachtershuisjes dragen hieraan bij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant