Logo hetkrantje-online.nl
De vestiging van De Hypotheker aan de Leidsekade 1a in Leidschendam (nabij de sluis).
De vestiging van De Hypotheker aan de Leidsekade 1a in Leidschendam (nabij de sluis).
DE HYPOTHEKER

Overdrachtsbelasting voor starters verleden tijd vanaf 2021

  •   2050 keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Vanaf 1 januari 2021 zullen eerste huizenkopers geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Dat blijkt uit gelekte informatie die op Prinsjesdag gepresenteerd zal worden. Maar wat betekent dit nu precies voor starters op de huizenmarkt?

Op dit moment betaal je bij het kopen van een huis twee procent overdrachtsbelasting.
Deze belasting zal volgend jaar komen te vervallen voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een huis koopt, aldus Haagse bronnen. Dit plan lag vorig jaar al op tafel bij de coalitiepartijen, maar wordt nu ingevoerd. Dit kan eerste huizenkopers al snel duizenden euro's schelen.

Hoe dit precies in zijn werk gaat, wordt geïllustreerd met het volgende rekenvoorbeeld.
Stel, je koopt een huis van € 300.000. Daarover betaal je op dit moment twee procent overdrachtsbelasting, oftewel € 6.000. Omdat je maar 100 procent van de woningwaarde kunt financieren met een hypotheek, betaal je die € 6.000 uit eigen zak. Als je vanaf 2021 een eerste huis gaat kopen, kun je dit bedrag dus aan andere dingen besteden. De bedoeling van deze maatregel is dat dit een eerste woning voor starters bereikbaarder zal maken.

Tevens wil het kabinet de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van twee naar acht procent.
Op dit moment ontnemen beleggers kansen voor starters door huizen op te kopen en duur te verhuren. Vooral in de grote steden komt dit veel voor. Daarom wordt de overdrachtsbelasting voor hen verhoogd naar acht procent ten opzichte van de huidige twee procent. Dit betekent dat beleggers bij een pand van drie ton € 24.000 belasting gaan betalen in plaats van € 6.000. In de praktijk betekent dit echter ook dat mensen die een tweede huis of een woning voor hun kind kopen meer belasting zullen moeten betalen.

Of de maatregelen uiteindelijk gaan zorgen voor een betere positie van de starter op de woningmarkt, is nog maar de vraag.
Er is op dit moment nog steeds een woningtekort: er zijn te weinig betaalbare woningen voor starters op de markt. Tevens zien we dat projectontwikkelaars in de nieuwbouwsector voornamelijk bouwen in het duurdere segment, waardoor starters niet in aanmerking komen voor deze woningen. Deze problemen zullen niet worden opgelost door deze maatregel. Ook is er de kans dat de huizenprijzen nog harder gaan stijgen dan ze al doen, vanwege een toenemende concurrentie onder de starters.

Ben jij een starter op de woningmarkt en ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie?
Kom dan eens vrijblijvend langs op één van onze vestigingen. De eerste afspraak is voor onze rekening.

Henk Otgaar , De Hypotheker Leidschendam, Leidsekade 1a (nabij de sluis).

Meer berichten