Afbeelding
THUISWERKEN

Vijf tips voor jouw thuiswerkplek

Actueel 383 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Thuiswerken wordt door steeds meer werkgevers aangemoedigd. Het vormt voor veel werknemers ook een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Thuiswerken geeft de werknemer de flexibiliteit om haar eigen tijd in te delen, maar toch de rust om werk af te kunnen ronden. Zeker in een zogenaamde kantoortuin kunnen alle afleidingen nog weleens te veel worden. Maar waar moet je nou écht aan denken bij een thuiswerkplek?

Ergonomie!

Bij het inrichten van je thuiswerkplek is het belangrijk om te kijken naar de ergonomie. Dit bepaalt namelijk mede of jij thuis lekker kunt werken. Ook voor jouw eigen gezondheid is een ergonomische werkplek van belang. Een slechte ergonomie zorgt namelijk voor een slechte werkhouding en op lange termijn zelfs voor gezondheidsklachten zoals rug-, nek- of schouderklachten.

Een ergonomische werkplek beschikt vaak over een verstelbare bureaustoel, een apart toetsenbord en muis, afgezonderde ruimte en een voldoende groot scherm. Let daarbij vooral op je werkhouding. Ga je te veel gebogen in je stoel zitten, dan is je werkplek waarschijnlijk niet ergonomisch afgesteld. Het werken op de bank voldoet hier dus duidelijk NIET aan!

Een VPN voor veiligheid

Gebruik een VPN-verbinding om ook vanuit huis veilig te kunnen werken. Veel werkgevers bieden deze tool al aan wanneer er sprake is van documenten die beveiligd opgeslagen moeten worden. Maakt jouw werkgever hier geen gebruik van, dan is het toch aan te raden om hier thuis wél gebruik van te maken. Met een VPN zorg je er namelijk voor dat bijvoorbeeld de communicatie met collega’s via een beveiligde verbinding verloopt.

Dit is vooral van belang wanneer je bedrijfsgevoelige informatie moet bespreken, je in online overleggen zit of wanneer er documenten verzonden worden die niet mogen uitlekken. Met een dergelijke tool wordt al deze informatie versleuteld wanneer je het verzendt en aan de andere kant ontcijferd wanneer het ontvangen wordt. Mocht het onderschept worden, dan kunnen hackers er nog niets mee doen.

Een aparte werkplek

Zorgt daarnaast voor een aparte werkplek. Ga niet op een plek zitten waar je normaal komt om heerlijk te ontspannen. Doe je dit wel, dan ga je na verloop van tijd deze ruimte associëren met werken en kun je er niet meer ontspannen. In het begin zal je dit juist andersom ervaren. Je moet eigenlijk werken, maar bent gewend om heerlijk te ontspannen. Zorg daarom voor een afgesloten werkplek die je ook echt alleen gebruikt om te werken!

Denk aan de internetverbinding

Ook is het belangrijk om de internetverbinding in de gaten te houden. Ga daarom op een plek zitten waar je ruim voldoende verbinding hebt. Niets is zo vervelend als tijdens een meeting of gesprek continu weg te vallen of even niets meer te horen. Ook voor jou collega’s kan dit frustrerend zijn. Let er daarom op dat je op een plek zit waar jouw wifi-signaal sterk is.

Richt je werkplek naar wens in

Een vaak onderschat element van een werkplek is het gevoel dat mensen bij deze werkplek hebben. Mensen zijn gewend om het thuiskantoor op een vergelijkbare manier in te richten als het kantoor. Dit is echter totaal niet nodig. Ga voor een werkplek waar jij je fijn bij voelt. Creëer een sfeer waarbij jij het gevoel hebt dat je het productiefst kunt werken. Is dit een werkplek met veel planten en bloemen of ga je liever voor rust en orde? Het is in dit geval helemaal aan jou!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant