Logo hetkrantje-online.nl
Deze zomer heeft de gemeente de toestand van meer dan 10.000 bomen gecontroleerd (foto: gemeente LV).
Deze zomer heeft de gemeente de toestand van meer dan 10.000 bomen gecontroleerd (foto: gemeente LV).

Gemeente kapt 270 bomen om veiligheid

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Deze zomer heeft de gemeente de toestand van meer dan 10.000 bomen in de wijken Voorburg West, Voorburg Noord en in delen van Voorburg Oud, Midden en in de Bovenveen gecontroleerd. Voor ongeveer de helft hiervan geldt een snoeiadvies. In totaal staan 270 bomen op de kaplijst, daarvan plant de gemeente 268 nieuwe bomen terug.

Een boom mag geen gevaar vormen voor de omgeving en daarom is ingrijpen soms nodig. De 270 bomen (waarvan 174 kapvergunningsplichtig zijn) in genoemde wijken staan op de kaplijst omdat ze niet meer veilig zijn of omdat ze dood zijn door de extreem droge zomer. 5 bomen worden verwijderd omdat ze overmatig veel overlast veroorzaken. Al deze bomen krijgen een blauwe stip en een lint. Het kapwerk vindt in het laatste kwartaal van 2020 plaats. De meeste bomen worden vervangen door nieuwe bomen, tenzij er geen ruimte is om een nieuwe boom terug te planten. Dit is het geval als bomen die naast de gekapte boom staan, de vrijkomende ruimte gaan innemen.

De gemeente controleert eens in de drie jaar de toestand van alle bomen die in de openbare ruimte staan. In eerste instantie is dit een visuele controle, oftewel de boom wordt op zijn uiterlijke kenmerken beoordeeld. Gekeken wordt naar bijvoorbeeld schimmels en zwammen. Die kunnen een boom aantasten. Ook door ouderdom kan de kwaliteit van een boom achteruitgaan. Hierdoor kunnen takken afsterven of de hele boom doodgaan. Bij twijfel doet de gemeente nader (technisch) onderzoek. Holtes hoog in de boom worden bijvoorbeeld met hulp van een hoogwerker goed geïnspecteerd. Indien nodig meet de gemeente met apparatuur een boom door of onderwerpt een boom aan een trekproef.

Meer informatie over het kappen van bomen staat op de website van de gemeente. Verleende kapvergunningen staan op de website 'Over uw buurt' (gebruik trefwoord 'kappen bomen').

Meer berichten