Een Tiny House is een nieuwe uit Amerika overgewaaide woonvorm.
Een Tiny House is een nieuwe uit Amerika overgewaaide woonvorm.

Bijna derde inwoners wil wel in Tiny House

Actueel 2.258 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het Krantje liet het burgerpanel TipLeidschendamVoorburg onderzoek doen om te kijken hoe inwoners van Leidschendam-Voorburg denken over zogenaamde Tiny Houses.

Een Tiny House is een nieuwe woonvorm die is overgewaaid uit Amerika. Tiny House Nederland stelt dat het woonoppervlakte maximaal 40 à 50 vierkante meter mag zijn. Daarnaast zijn Tiny Houses over het algemeen duurzaam, vaak zelfvoorzienend met elektriciteit via zonnepanelen en opvang van regenwater. Het is functioneel ingericht naar de wensen van de gebruiker.

Uit het onderzoek blijkt dat 30% van de ondervraagden dat (zeker) wel ziet zitten. ‘Als ik alleen zou zijn en geen kinderen had’, is wel een van de kanttekeningen. Andere reacties luiden: ‘Ik zal zoiets wel in onze tuin willen hebben. Onze kinderen kunnen geen huizen meer kopen. Zodra wij oud zijn kunnen wij dan in deze Tiny House en kan onze dochter in ons huis blijven wonen’ en ‘Zeker als het gaat om het vrij maken van een eengezinswoning, wanneer ik alleen kom te staan’ en ‘Ik zou heel graag ik vrijheid en duurzaamheid willen leven in een community die zich daar samen voor inzet.’

Bijna evenveel respondenten (28%) zou echter zeker niet in een dergelijk klein huisje zou willen wonen. ‘Ben ruimte gewend; het kamperen in een caravan (met veel buitenleven) is nog krapper in ruimte, maar dat is maar tijdelijk’, luidt een reactie. En: ‘Veel te klein. Lijkt me een kippenhok’; ‘Huisjes zijn weliswaar klein, maar ze nemen meestal meer ruimte in dan bij de bouw van een gewoon huis, omdat de percelen relatief groot zijn’; ‘Er wordt al genoeg gebouwd en niet normaal nagedacht over de doorstromingen van het verkeer’; ‘Ik heb ze gezien in Delft. Door gebrek aan ruimte binnen, ziet het er buiten NIET uit.’ Andere redenen zijn de grootte van het gezin en angst voor kleine ruimtes.

Op de vraag wat men als de belangrijkste voordelen van huisvesting in Tiny Houses zou zien antwoordt 51% van de respondenten duurzaamheid, dat het een oplossing kan zijn voor de woningnood (48%), dat je dan dichter bij de natuur kan leven (45%), dat het een stuk goedkoper is (49%) en dat je minder spullen nodig hebt (47%).

Op de vraag welke locatie(s) het meest geschikt is/zijn voor de bouw van Tiny Houses in de gemeente Leidschendam-Voorburg antwoordt 47% van de respondenten geen locaties te weten. Anderen noemen Duivenvoorde, Schakenbosch, Bovenveen en Essesteijn, Leidschendammerhout en Vlietland.

Dit en meer blijkt uit panelonderzoek TipLeidschendamVoorburg, waarbij 343 deelnemers zijn geraadpleegd.

Alle inwoners vanaf 16 jaar kunnen deelnemen aan de onderzoeken van TipLeidschendamvoorburg. Kijk op www.TipLeidschendamvoorburg.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant