Camera in de wijk De Heuvel (foto: gemeente LV).
Camera in de wijk De Heuvel (foto: gemeente LV).

CDA en VVD willen camera’s om afvaldump tegen te gaan

Actueel 370 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Het CDA en de VVD hebben het college opgeroepen om camera’s in te zetten om afvaldump in de gemeente tegen te gaan om zo afvalovertreders aan te pakken.

Zij hebben een motie van die strekking ingediend tijdens de gemeenteraadsvergadering van 22 september. De motie is met een ruime meerderheid aangenomen.

“Overlast gevende afvaldump moet aangepakt worden. Het illegaal dumpen van afval in onze gemeente door onverantwoordelijke personen zorgt voor overlast, verhoogt het risico op gezondheidsissues en trekt ongedierte aan. Ook heeft de vervuiling van straten en buurten effect op het veiligheidsgevoel van inwoners. Dat moet ophouden”, aldus het CDA. “De handhavingscapaciteit in onze gemeente blijkt beperkt. Het inzetten van camera’s om overtreders aan te kunnen pakken is een van de aanvullende middelen die aan het terugdringen van afvaldump kan bijdragen.”

VVD en CDA zien mogelijkheden om met mobiele camera’s overlastgevers aan te pakken en roept het college op een proef daarvoor op te zetten. Door slimme en effectieve inzet wordt het daarmee mogelijk om dit ontwrichtende gedrag, evenals andere vormen van overlast in de wijken en buurten, zowel preventief als in de opsporing aan te pakken.

Ole Heil (VVD): “Leidschendam-Voorburg is niet uniek in haar afvalproblematiek. In verschillende gemeenten in Nederland heeft dezelfde proef al geleid tot minder afvaldump. Bovendien werden meer dumpers gepakt op basis van bijvoorbeeld hun kenteken.”

Het CDA en de VVD zien mogelijkheden om op basis van een proef, een pilot op te zetten. Het College wordt gevraagd daar een juridisch kader voor te scheppen, zodat beelden gebruikt en uitgelezen kunnen worden en daar in de begroting 2020-2024 middelen voor worden vrijgemaakt.

Gijs Dupont (CDA): “Het mes snijdt dus aan twee kanten. De camera’s werken preventief en zijn een extra paar ogen voor onze BOA’s. Dat moet handhaven een stuk makkelijker maken en het wonen in Leidschendam-Voorburg een stuk prettiger.”

Afvaldumpers dienen aangepakt te worden vinden VVD en CDA. “Inwoners van Leidschendam-Voorburg hebben recht op schone buurten, straten en pleinen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant