Op het voorplein van Hofwijck zal een aantal telescopen en instrumenten staan opgesteld, waarmee u naar de zon, de dichtst bijstaande ster, kan kijken.
Op het voorplein van Hofwijck zal een aantal telescopen en instrumenten staan opgesteld, waarmee u naar de zon, de dichtst bijstaande ster, kan kijken.

De zon waarnemen op Hofwijck met kijkers

Actueel 496 keer gelezen

Voorburg - Stichting Sterrenwacht Rijswijk organiseert zaterdag 3 oktober samen met Huygens’ Hofwijck een zonnekijkdag. 

Hofwijck was de buitenplaats van Constantijn Huygens, waar later zijn beroemde zoon Christiaan Huygens, Nederlands grootste wetenschapper ooit, woondeChristiaan keek graag naar de sterren en was enorm goed in het schatten van afmetingen en afstanden tot de zon. Het is daarom een unieke kans om op deze dag in zijn schoenen te kunnen staan.

Op het voorplein van Hofwijck zal een aantal telescopen en instrumenten staan opgesteld, waarmee u naar de zon, de dichtst bijstaande ster, kan kijken. Eén van de instrumenten is een zogenaamde ‘protuberansen kijker’, waarmee u op een veilige manier naar de atmosfeer van de zon kan kijken. In deze atmosfeer, de ‘Corona’ genoemd, komen grote vlammen voor, die door dit instrument zijn waar te nemen. De amateur-astronomen van de Sterrenwacht Rijswijk staan klaar om al uw vragen over de zon en de instrumenten te beantwoorden.

De buitenplaats Hofwijck, Westeinde 2A te Voorburg, is vanaf 12:00 tot 17:00 uur geopend. Wij verzoeken u zich vooraf aan te melden via de mail secretariaat@hofwijck.nl o.v.v. “Zonnekijkdag Hofwijck”. Geef daarbij ook de voorkeur van tijd aan, i.v.m. de verspreiding is de dag ingedeeld in meerdere tijdsloten: 12.00-12.30, 12.30-13.00, 13.00-13.30, 13.30-14.00, 14.00-14.30, 14.30-15.00, 15.00-15.30 uur. Zo kunnen we een veilig en plezierig bezoek garanderen.

Bezoek tot de tuin en de activiteiten van de Sterrenwacht zijn gratis. Wie museum Huygens’ Hofwijck wil bezoeken, dient te reserveren via www.hofwijck.nl. Enkele activiteiten zijn afhankelijk van het weer, bij slecht weer kan er worden geannuleerd, kijk hiervoor op de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant