Afbeelding

Overdrachtsbelasting naar 0%!

Actueel 975 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In het belastingplan 2020 is het idee geopperd om de starter op de woningmarkt te helpen bij de aanschaf van een eerste eigen woning. Dit wordt gedaan door het afschaffen van overdrachtsbelasting over deze aankoop. 

Op een huis van € 250.000 bedraagt het eenmalig voordeel bijvoorbeeld € 5.000. Waar moet je bijvoorbeeld aan voldoen om hiervoor in aanmerking te komen?

1. De overdracht van de woning moet plaatsvinden na 31 december 2020
2. Ten tijde van de overdracht van de woning moet je jonger zijn dan 35 jaar.
3. Je mag niet eerder gebruik hebben gemaakt van deze regeling.

Wat gebeurt er nu wanneer je de woning met zijn tweeën koopt en een van de partners is jonger dan 35 jaar.Op dat moment wordt gekeken naar de gerechtigdheid van de woning. Stel ieder koopt voor 50%. Dan zal over €125.000 geen overdrachtsbelasting worden gerekend. De andere partner die ouder is dan 35 jaar zal dan 2% verschuldigd zijn over de andere helft.

Een mogelijkheid om dit te omzeilen kan natuurlijk ook. De partner die jonger is dan 35 jaar koopt de gehele woning. Op dat moment is geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Zodra beide partners in het huwelijk treden met een beperkte gemeenschap van bijvoorbeeld alleen de woning, zal deze zonder overdrachtsbelasting weer aan beiden toebehoren.

Let op: de regeling is op dit moment nog een wetsvoorstel. Hierover zal in oktober nog gedebatteerd worden en in november zal er een stemming plaatsvinden.

Vragen? Bel naar tel. 070-444 22 22, of kijk op www.foreburgh-fp.nl.

Foreburgh Financiële Planning

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant