Logo hetkrantje-online.nl
<p>&ldquo;Met vage doelen weet je nooit of je je werk beter kunt doen,&rdquo; aldus D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem (archieffoto). </p>

“Met vage doelen weet je nooit of je je werk beter kunt doen,” aldus D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem (archieffoto).

D66 vraagt om duidelijkere en meetbare doelen in begroting

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg debatteerde maandag 5 oktober over duidelijkere doelstellingen in de begroting, op initiatief van de fractie van D66. Het uiteindelijke doel is meer te bereiken met hetzelfde geld. 

“Met vage doelen weet je nooit of je je werk beter kunt doen,” aldus D66-fractievoorzitter Jacco van Maldegem. De oorsprong van het debat van maandag lag in een D66-voorstel dat de gemeenteraad vorig jaar november al aannam. Dat voorstel riep het college op om alleen maar objectieve en meetbare doelstellingen op te nemen in de begroting. “Te vaak las ik dat het college ‘streeft naar’, ‘werkt aan’, ‘beleid opstelt’ of ‘stimuleert’. Op basis van dat soort omschrijvingen is een discussie of keuzes succesvol zijn geweest eigenlijk onmogelijk,” meent Van Maldegem.

Van Maldegem: “Raadsleden zetten de lijnen uit waarbinnen wethouders moeten werken. De raad hoort te kunnen controleren of wethouders hun werk goed doen.” Duidelijke en vooral ook meetbare effecten die beleid moet bereiken zijn een voorwaarde voor een goed gesprek over het werk dat het college aflevert, stelt Van Maldegem.

Soms geeft de gemeenteraad geld uit aan zaken die moeilijk te meten zijn. “Dan moeten we dat ook opschrijven. Zo lang dat maar voor iedereen duidelijk is.” Van Maldegem denkt dan bijvoorbeeld aan dingen als ‘een goed ondernemersklimaat’, ‘uitgifte van parkeerontheffingen’ of ‘voorbereiden op een grote brand’.

Dit voorstel past in de lijn van het subsidieregister waartoe de gemeenteraad vorige maand na een voorstel van D66 heeft besloten. “Het subsidieregister gaat duidelijk maken wie welke subsidie krijgt en waarom. En het geeft inzicht in de vraag of de subsidie effect heeft gehad,” aldus Van Maldegem. “Met dit voorstel legt de gemeente zichzelf dezelfde verplichting op als aan subsidieontvangers. Objectieve en meetbare doelen in de begroting helpen bij die balans.”

Meer berichten