Logo hetkrantje-online.nl
<p>De flats aan de Burgemeester Keijzerlaan langs de Noordsingel in Leidschendam (foto: Streetview).</p>

De flats aan de Burgemeester Keijzerlaan langs de Noordsingel in Leidschendam (foto: Streetview).

Petitie voor geluidwering langs Noordsingel

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Onlangs is door een van de bewoners van de Burgemeester Keijzerlaan een petitie gestart om een geluidswal te laten plaatsen langs de Noordsingel, een van de drukste doorgaande wegen van onze gemeente.

Bewoonster Lieke Muller, die zelf op de Noordsingel uitkijkt, startte het initiatief nadat zij en enkele buren dit probleem al jaren aankaarten bij de gemeente. Zonder resultaat. “Blijkbaar is de gemeente net zo doof voor onze problemen als wij worden van het voorbijrazende verkeer”.

De flat aan de Burgemeester Keijzerlaan, waar 120 voornamelijk koopwoningen met ongeveer 220 bewoners uitkijken over de drukke Noordsingel, kan volgens geluidskaarten van de rijksoverheid (atlasleefomgeving.nl) zowel overdag als ‘s nachts rekenen op minimaal geluid van meer dan 65 decibel. “Voor wie dat getal wat abstract is, controleert u eens hoeveel decibel geluid uw stofzuiger maakt” legt Muller uit. “De flats in de achterliggende wijk hebben aanzienlijk minder last van het geluid van de Noordsingel doordat onze flat voor hen als een geluidswal fungeert”.

Volgens de website van de gemeente Leidschendam-Voorburg is een geluidsniveau tussen de 55 en 65 decibel matig tot onvoldoende. Volgens de website van de overheid is 65 decibel of meer “een relatief hoge geluidsbelasting” en is een geluidsniveau van boven 70 decibel “te vergelijken met het geluid van een autosnelweg op 25 meter afstand”. De gemeente geeft echter geen gehoor aan de herhaalde vraag om een geluidswal, omdat zij vasthouden aan verouderde geluidskaarten uit 2016, waarop een lager geluidsniveau van 50-60 decibel wordt aangegeven – aanzienlijk lager dan de actuele kaarten die op Atlastleefomgeving.nl te vinden zijn.

De afgelopen jaren hebben bewoners meermaals, in verschillende samenstellingen, getracht de gemeente ervan te doordringen dat een geluidswal echt nodig is en dat de gemeente zich baseert op oude en achterhaalde cijfers. Waarbij Muller de kanttekening maakt dat er wordt verwacht dat er nog meer verkeer over de Noordsingel komt zodra The Mall definitief haar deuren heeft geopend. The Mall moet immers bezoekers van heinde en verre aantrekken, en die kunnen niet allemaal via het tunneltrace gaan, zeker niet nu het er naar uitziet dat de extra brug in Leidschendam niet doorgaat. Tegelijkertijd zorgt de Noordsingel, mede door aankomende Rijnlandroute tussen de A4 en A44, wél voor betere bereikbaarheid van The Mall via de noordkant van Leidschendam.

Aan de overkant, tussen de Noordsingel en de Van Ruysdaellaan, staat wel een geluidsscherm. Niet alleen worden deze bewoners wel beschermd tegen hetzelfde geluid waar de Burgemeester Keijzerlaan last van heeft, maar hun geluidswal weerkaatst natuurlijk alle geluiden richting, u raadt het al, de flat aan de Keijzerlaan.

Dat naast een toename van het verkeer, de bestaande metershoge bosschages langs de Noordsingel op het punt staan verwijderd te worden, is een extra zorg voor de bewoners. Deze natuurlijke, groene geluidsdemping en luchtfiltering komt dus óók nog eens te vervallen waardoor het geluidsniveau van het Noordsingelverkeer nóg meer zal toenemen.

Muller hoopt dan ook van harte dat deze noodkreet van de bewoners nu eindelijk eens serieus wordt genomen door de gemeente. Een groene geluidswal zal namelijk in één klap de problemen met de lucht- en geluidskwaliteit oplossen voor de komende decennia. Een lange-termijn investering die de rust en gezondheid van meer dan 200 bewoners ten goede komt.

Middels de petitie hopen de bewoners eindelijk de gemeente te overtuigen om hun langgekoesterde wens voor een duurzame, groene geluidswal langs de Noordsingel te realiseren.

Wilt u meer informatie over de deze situatie, of wilt u de petitie inzien en ondertekenen? Dat kan (desgewenst anoniem) op https://burgemeesterkeijzerlaan.petities.nl

Meer berichten